Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Po operaciji trebušne slinavke

16.11.2023

Avtor vprašanja: Urška


Pozdravljeni,
mama gre jutri na operacijo, kjer ji bodo odstranili celotno trebušno slinavko. Po operaciji bo postala sladkorni bolnik. Ker do sedaj ni imela še nobenega uvajanja v to bolezen, bi prosila za kak nasvet ali usmeritev. Zanima me:
- če bo po tej sladkorni bolnik tipa 1?
- če lahko pričakujemo "šolanje" o prehrani tako zanjo kot za nas svojce (saj se bo sama drugače na začetku izgubila v količini podatkov)?
- ter kakšni pripomočki ji pripadajo?
Hvaležna bom za vsako pomoč in nasvet! Urška

ODGOVOR DIABETOLOGA


po odstranitvi trebušne slinavke se po merilih naše zavarovalnice bolniki uvrščajo med tip 2 bolezni (kot sekundarna sladkorna bolezen, ne z avtoimunim vnetjem pogojena), čeprav hormona inzulina nimaš (torej si funkcionalno tip 1). V različnih ustanovah tudi v Sloveniji jo bodo zato imenovali različno, ker je interpretacija ZZZS navodil včasih zapletena.
Osnovno šolanje bo gospa prejela ob operaciji (kako se daje inzulin, kako meri sladkor), vse ostalo bo odvisno od njenega in vašega interesa po njenem odpustu iz bolnišnice. Ko delaš izpit za vožnjo avtomobila, te v šoli naučijo "voziti", a šola dobre vožnje pa je povsem prostovoljna reč. Več kot v nekaj vlagaš, večji je uspeh in manj stresno je zate. Navadno se v pol leta naučiš, da si samostojen, če pa meriš sladkor sam, prilagajaš inzulin, testiraš različne jedi in porast sladkorja po njih, pa v dveh letih postaneš "mojster".
Glede pripomočkov gre spet za merilo ZZZS. Na svetu ti pripada le to, da se rodiš in umreš - vse drugo je sreča, nagrada ali smola. V Sloveniji je spet tako, da je pravila postavila zavarovalnica, kjer je vaša mama zavarovana: če bo imela inzulinsko terapijo, ji bo ZZZS zagotovila tudi merilne lističe, igle, lancete, če bo imela 4x dnevno inzulin (podnevi ob jedi eden, zvečer za noč drugi) ji bo v breme ZZZS zagotovljeno tudi merjenje s 24 - urnim senzorjem, ki neprestano kaže vrednost glukoze in je seveda doze inzulina mnogo lažje in zelo avtomatsko prilagajati. Kolikor bi kirurg po operaciji predlagal vodenje z inzulinsko črpalko (še bolj napredna možnost, če bi jo gospa želela), bi ji imenovani zdravnik verjetno odobril tudi to možnost zdravljenja, ker je možnost hipoglikemij (nenadnih padcev sladkorja) precej manjša. Tudi ta druga napredna zdravljenja so v vsaki državi različno urejena (dobiš vse ali pa si samoplačnik), a pri nas je le ena zavarovalnica in ni nobene izbire.
Po mojih izkušnjah bo odločilno to, kako bo operacija uspešna - če bo, ne bo sladkorna bolezen nič drugega kot ena skrb v življenju več (ki je drugi nimajo), a zaradi nje ne bo gospa bistveno ovirana pri svojih vsakodnevnih aktivnostih. Naučila se bo zelo zdravo živeti, veliko se bo naučila, imela pa bo res bolj "red" in organizacijo aktivnosti, podobno pa bo veljalo tudi za vas vse, ki ji boste pomagali pri tem.
Upam, da je gospa vztrajna in tudi vi in boste novo nalogo "naštudirali" za 5, korak za korakom do cilja - živeti kot prej.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.