Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

ODPOREN ŠKROB

04.11.2023

Avtor vprašanja: Gajšek

Dober dan, zanima me, kako zdrav je odporen škrob za diabetes? Uporabljam tablete Aglurab 850. Pa lep pozdrav!

ODGOVOR DIABETOLOGA

Mogoče boste morali dopolniti Vaše vprašanje. Kateri "odporni" škrob ste imeli v mislih v povezavi s sladkorno boleznijo? Pri izbiri ogljikovih hidratov že dolgo uporabljamo glikemični indeks, to je, kako hitro gre neko živilo "v kri" in poviša sladkor. Na slabem glasu je tako beli kruh, kjer je indeks 100% (takoj gre v kri, v 6 minutah), od eksotičnih živil pa, na primer, moka tapioka iz Afrike, ki je tudi odsvetovana za sladkorne bolnike. Škrobne verige pa so lahko različno dolge (kot polimerni alkoholi) in daljše kot so, bolj počasi jih telo razgraja in manj dvigujejo glukozo v krvi (primer je sorbitol, umetno sladilo za peko). A "odporen škrob", ki je zadnje čase v reklamah, ni sladek. Za razliko od zdravih živil z veliko vlaknin, ki so v zelenjavi, sadju ali nekaterih starejših žitih (in so seveda načelom koristni za vse, ne le za sladkorne bolnike), sem videl reklame za bananino moko. A spet je tu malo reklame: ker dela hčerka v Indoneziji, poznam veliko vrst banan in tudi bananam podobne plodove. Poznamo banane, ki jih jemo surove, kot pri nas, pa banane za peko, pa tiste za kuhanje in vse po vrsti so lahko velike in male in je prava umetnost kupiti pravo, da je tudi za evropska usta "dobra" in okusna. Tiste banane, ki naj bi bile bolj "zdrave" so iz vrst zelenih banan za kuhanje in nimajo (po mojem okusu) res nobenega okusa, surove pa so sploh grenke in neužitne.
Žal vam moram odgovoriti, da "odporen" škrob ni posebnost, da bi ga uporabljali sladkorni bolniki, pač pa je hrana za vse (posebno če niso bogataši). A tudi sladkornemu bolniku ne bi nič škodoval. Vseeno pa bodite previdni glede živil, ki se kupijo pri nas, saj so navadno zaradi potrebe po obstojnosti zelo "bogata" z različnimi pesticidi, premazi in prelivi, da se ne pokvarijo na poti do nas v Evropi. Potem pa tudi tako zdravi niso več.
Aglurab ni povezan z izbiro živil, v vsakem primeru vam bo koristil - seveda pa še toliko bolj, če boste izbrali domačo zdravo prehrano, ob kateri so zrastli naši dedki in babice, ki sploh niso poznali banan za kuhanje.
Če ste imeli v mislih kakšen konkreten

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.