Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Sem dobil prehitro inzulin?

01.11.2023

Avtor vprašanja: Stanko S

Imam sladkorno bolezen tipa 2 in jemljem tablete Trajenta 5mg in inzulin Toujeo 8 enot, pa mi sladkor ne pade. Sladkorja imam okoli 10 mmol/l zjutraj, ko pa kaj pojem, se vzdigne. Prosim mi lahko svetujete. Tudi mislim, da mi je zdravnica prehitro napisala inzulin.

ODGOVOR DIABETOLOGA

Iz vašega pisma težko ocenim, ali je inzulin uveden prehitro ali prepočasi.vGotovo pa je, da je neučinkovit, ker je 8 enot prenizek odmerek. Vaš inzulin Toujeo se dozira preprosto: vsake 2 do 3 dni izmerimo sladkor zjutraj pred zajtrkom. Cilj je, da mora biti krvni sladkor od 5 do 7 mmol. Če ni, moramo povišati ali tudi znižati odmerek inzulina. To naredimo postopoma: prve tri dni damo 8 E, nato 3 dni 10 E, nato 3 dni 12 ali 14 E in tako dalje, dokler sladkor ni zjutraj manj kot 7 mmol. Ko pa je enkrat 5 do 7 mmol, kontroliramo sladkor dvakrat tedensko, da vidimo, kdaj je potrebno še kaj prilagoditi. Če bi zboleli, boste 14 dni potrebovali več inzulina in si dajali tudi 20 E, če bo potrebno. Če pa bi bili aktivni in hodili vsak dan v gozd nabirat kostanj ali gobe, pa dajete le 14 E. Vaš trenutni odmerek ni in ne more biti doživljenjski, treba ga je prilagajati.
Če boste dobro prilagodili inzulin, bo pokril 80 odstotkov vaših potreb po inzulinu in bo tudi sladkor in počutje v redu, ne glede na druge tablete.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.