Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nova zdravila in hujšanje

25.10.2023

Avtor vprašanja: Aleksandra P

Sem sladkorni bolnik že 9 let. Stara sem 74 let. Pijem kapsule 2,5 mg/1000 sedaj sem bila na kontroli imela sem povprečje 6/7 in gospod diabetolog mi je pripisal tablete 10 mg enkrat dan 1 tableto JARDIANCE .Prebrala sem o stranskih ućinkih jih je kar nekaj med drugim tudi za hujšanje. Moja teža pa je 57,5 . Lepo prosim za vaše mnenje, ker veliko berem vaše nasvete zato bi rada slišala kaj vi mislite o tem zdravilu. 


ODGOVOR DIABETOLOGA

Vaša dosedanja zdravila Jentadueto so zelo preventivna, a delujejo samo na krvni sladkor. Nova zdravila, Jardiance, pa zelo priporočajo kardiologi in nefrologi. Delujejo tako, da naše ledvice izločijo več sladkorja, pa tudi soli in uratov. Tako se znižata sladkor, krvni pritisk, pa še ljudje s težavami zaradi putike so na boljšem. Zaradi učinkov je manj srčnega popuščanja (včasih so rekli: srčna vodenika ali srčna astma), tako da je veliko koristnih učinkov.
Vaš zdravnik je na tekočem z novostmi in brez skrbi ga lahko ubogate. Z vašimi se bodo dobro dopolnjevale, res pa lahko izgubite kakšen kilogram, ker se izloči do 180 gr sladkorja dnevno skozi urin (ena mala čokolada).

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.