Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

NOSEĆNIŠKI DIABETES

06.10.2023

Avtor vprašanja: mateja K.

Imam nosečniško sladkorno, trenutno sem v 13 tednu. Sladkor je povišan le zjutraj - so vrednosti 5.8. Je to že indikacija za večerni inzulin? Kaj priporočate za večerjo in ali je poobedek potreben?

ODGOVOR DIABETOLOGA:

Jutranji sladkor je navadno povišan v dveh primerih: eden je družinska sladkorna bolezen, tedaj je prva pomoč najpogosteje le večerni sprehod za eno uro, da še porabimo večerjo. Drugi pogosti razlog je škrobno živilo za večerni obrok (kruh?), ki zelo rado poviša sladkor. Zvečer je še vedno najpriporočljivejša zelenjava (solate, kuhana zelenjava, sataraš. kumare na vse načine itd. in nekaj beljakovin (sir, jajce, tudi mesna solata, ribe) - sladkor se dviga počasi, a imamo občutek sitosti.
Če ni razlog hrana in smo aktivni, pa imamo še vedno višje vrednosti sladkorja, bi vam v naši ambulanti svetovali večerni inzulin in nadzor s senzorjem za optimalen prikaz gibanja krvnega sladkorja preko noči. Senzor (Abbott Libre) lahko vidite na internetu, a pogoj za pridobitev tega je inzulinska terapija v nosečnosti, da zadostimo kriterijem ZZZS za dodelitev. Potem je res vse optimalno.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.