Glikemična obremenitev

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Glikemični indeks

Glikemični indeks

Več študij je pokazalo, da je dalj časa trajajoča prehrana, v kateri prevladujejo živila z visokim glikemičnim indeksom, povezana s povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2, srčno žilnimi obolenji in nekaterimi vrstami raka. Najbolj problematična sestavina v živilih je škrob, ki se po zaužitju zelo hitro spremeni v krvni sladkor.

Leta 1997 je skupina strokovnjakov Organizacije za hrano in kmetijstvo in Svetovne zdravstvene organizacije priporočila metodo GI kot osnovo za klasificiranje ogljikohidratnih živil, kar pomeni da je bolje kot to, ali so ogljikovi hidrati sestavljeni ali enostavni, vedeti,
kakšen je njihov glikemični učinek v telesu.
Nekatera živila dvigujejo krvni sladkor diabetika višje in hitreje kot druga.
Diabetiki naj se živil, ki imajo 
glikemični indeks (GI) višji od 100 izogibajo.   

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.