Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Pred svetovnim dnevom diabetesa

Besedilo: Darja Lovšin
Foto: arhiv Dita

Ko govorimo o napredku v zdravljenju diabetesa imamo v mislih predvsem diabetes tipa 2, kot daleč najbolj pogosto obliko diabetesa. Za diabetesom tipa 2 zboli 95 odstotkov bolnikov, medtem ko je diabetesa tipa 1, ki se doživljenjsko zdravi z inzulinom, manj kot 5 odstotkov.

Z urbanizacijo življenja in spremljajočim nezdravim življenjskim slogom ter posledično debelostjo, je diabetes v minulih sto letih postal najbolj pogosta kronična bolezen, za katero danes trpi 537 milijonov bolnikov po svetu. V Sloveniji je po zadnjih podatkih bolnikov 180.000.
Najstarejše zdravilo za zdravljenje diabetesa je metformin, ki ga diabetologi poznajo že več kot pol stoletja. Koncentracijo glukoze v krvi znižuje preko različnih procesov: v prebavni cevi upočasni prehajanje glukoze v kri, v jetrih zmanjša nastajanje glukoze in maščob, v mišicah pa poveča porabo glukoze.
Z naglim razvojem farmacije so temu zdravilu sledila mnoga druga, pogled na zdravljenje diabetesa pa se je izrazito spremenil leta 2013, ko so odkrili povsem nova zdravila, imenovana glukoretiki. Značilno za to novo skupino zdravil je, da deluje v ledvicah. Pri jemanju glukoretikov ledvice bolnika izpustijo krvni sladkor v urin že ob normalnih vrednostih glukoze, kar se lepo pozna na merilniku krvnega sladkorja. Na prigovarjanje kardiologov so novost testirali tudi v smeri učinkovanja na srce, žilna obolenja in preživetje bolnikov. Učinek je bil neverjeten, okvar je bilo manj za četrtino, preživetje sladkornih bolnikov pa se je podaljšalo prav tako za četrtino.
Raziskave se niso ustavile pri tem, pač pa so raziskovalci leta 2019 objavili dokaze za ugoden učinek glukoretikov tudi na ledvice. Te so pri sladkornih bolnikih tarčni organ visokega krvnega sladkorja, zaradi česar je največ odpovedovanja ledvic in presaditev prav pri diabetikih. Ob dobrem učinkovanju glukoretikov na nivo krvnega sladkorja se z izločanjem glukoze in soli (natrija) razbremenijo tudi ledvice.
Tu pa je še tretja dodana vrednost omenjenih zdravil in sicer, da se po njihovi uvedbi v terapijo sladkorne bolezni pri povišanem krvnem pritisku zniža tudi ta.

10 let nacionalne kampanje Bodi odličnjak!

Ozaveščanje o diabetesu je smiselno zlasti zato, ker gre za bolezen, ki jo je možno dobro preprečevati. Pojavlja se namreč kot posledica nezdravega življenjskega sloga večinoma po štiridesetem letu predvsem pri ljudeh, ki imajo diabetes v družini. Zato je Zavod Diabetes leta 2012 zastavil široko kampanjo za manj diabetesa in zgodnje odkrivanje, ki je izjemnega pomena, saj bolezen, ki tiho napreduje, nepovratno kvari krvožilni sistem. V okviru programa, ki ga podpira tudi ministrstvo za zdravje so zasnovali prvi test ogroženosti z diabetesom (www.diabetestest.si) , ki ga lahko uporabnik iz domače dnevne sobe izpolni v petih minutah in tako izve, kolikšna je verjetnost, da zboli za diabetesom. Za zdrav življenjski slog z deset tisoč koraki na dan ni namreč nikoli prepozno, še zlasti pa se obnese, ko preprečujemo, da bi se predibates razvil v pravo sladkorno bolezen.
V jubilejnem desetem letu postavljanja diabetesa v ospredje družbene pozornosti so letos v zavodu pripravili več diabetes info točk z meritvami in gradivi ter izdali visoko nakladni časopis Diabetes, ki ga je brezplačno dobiti na bencinskih servisih Petrola, da ga bodo brali tudi moški, ki so bolj ogroženi. Kot vemo, moški zlepa ne gredo k zdravniku, zato jim bolezen odkrijejo pozno, kar pomeni večjo nevarnost diabetičnih zapletov.

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.