Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Vloga ustne higiene pri diabetikih

Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno boleznijo je ta še toliko bolj pomembna, saj predstavljajo bolezni obzobnih tkiv enega izmed glavnih zapletov pri bolnikih s sladkorno boleznijo.
Med bolezni obzobnih tkiv sodijo vnetje dlesni (gingivitis) in parodontalna bolezen (parodontitis), pri slednji so poleg dlesni prizadeti tudi cement, pozobnica in kost. Glavni razlog za nastanek vnetja dlesni so neustrezno odstranjene zobne obloge, pri parodontalni bolezni pa poleg neustrezne higiene na razvoj vpliva še dednost, kajenje in sladkorna bolezen. Parodontalna bolezen se že pri zdravi populaciji pojavlja v približno 10 do 15 odstotkih, prisotnost sladkorne bolezni pa poveča tveganje za trikrat. Bolniki s sladkorno boleznijo imajo tudi do 15-krat večje tveganje, da bodo izgubili vse svoje zobe. Pri kadilcih se verjetnost zaradi vpliva snovi v cigaretnem dimu še poveča.
Da bi preprečili razvoj bolezni obzobnih tkiv in z njimi povezanih zapletov, je pri bolnikih s sladkorno boleznijo zelo pomembna ustna higiena in urejenost sladkorne bolezni. Neurejena raven krvnega sladkorja povzroča težje simptome, več krvavitev, hitrejši nastop in napredovanje parodontalne bolezni ter slabši odziv na zdravljenje. Prav tako tudi nezdravljena parodontalna bolezen vpliva na diabetes, saj poslabša kontrolo krvnega sladkorja in s tem poveča možnost za nastanek ostalih zapletov pri diabetesu.
Za optimalno ustno higieno so pomembni ustrezni pripomočki in pravilna tehnika. Zobne obloge odstranimo mehansko, z uporabo ustrezne zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov. Priporočljiva je uporaba mehke zobne ščetke, ki jo postavimo pol na dlesen pol na zob (pod kotom 45◦) in z nežnimi krožnimi gibi očistimo vse zunanje, notranje in grizne ploskve zob. Ker ima zob 5 ploskev je potrebno očistiti tudi medzobne prostore, za kar uporabimo medzobno ščetko in zobno nitko. Izbira pravilne velikosti medzobne ščetke z mehkimi ščetinami je ključna za učinkovito in varno očiščen medzobni prostor.

Lana Kambič, dr.dent.med.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.