Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Življenje vseh organizmov na Zemlji, tako rastlin, bakterij, živali in navsezadnje ljudi, je odvisno...
Vsi vemo, da če se želimo znebiti nekaj odvečnih kilogramov, moramo zmanjšati vnos kalorij in povečati...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda vsebuje približno 15 g ogljikovih hidratov, če pa zraven pojemo še kornet pa je vnos ogljikovih hidratov še višji. Zato se diabetikom priporoča sladoled v lončku. In če se na kepico sladoleda odpravite peš ali s kolesom, je skrb za dvig sladkorja odveč! Lahko pa sladoled pripravite tudi doma, kjer lahko pri recepturi zmanjšate dodatek sladkorja ali še boljše – namesto tega uporabite sladilo in tako zmanjšate vsebnost ogljikovih hidratov ter kalorij.
DIABETIČNI BEZGOV SLADOLED
Potrebujemo:
250 ml sladke smetane
10 bezgovih cvetov (po želji)
2 žlici bezgovega sirupa Pajs brez obresti
200 g grškega jogurta
limonina lupinica
žličko limoninega soka
1 žličko vodke (po želji, za boljšo strukturo)
2 žlici Eritritola v prahu z magnezijem
Segrejemo 50 ml sladke smetane in vanjo namočimo bezgove cvetove. Odstavimo in cvetove pustimo v smetani dve uri, preden jih ožamemo. Če nam kakšna cvetka ostane v smetani, je to čisto v redu. Bezgovi smetani primešamo grški jogurt, eritritol v prahu, naribano limonino lupinico, limonin sok ter bezgov sirup in dobro premešamo.
Stepemo preostanek sladke smetane in jo primešamo. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mase. Maso prelijemo v plastično posodo in jo postavimo v zamrzovalnik. Večkrat premešamo, da bo sladoled lepo kremast.