Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Osem mlečnih izdelkov, ki ne smejo manjkati na diabetičnem krožniku

Mlečni izdelki so še posebej koristni za ljudi s sladkorno boleznijo. Hranila in vitamini v njihovi sestavi zagotavljajo vzdrževanje normalne ravni sladkorja v krvi, krepijo imunski sistem in izboljšujejo metabolizem. Poglejmo, kateri mlečni izdelki bi se morali večkrat znajti na krožniku diabetika in zakaj.

1. KRAVJE MLEKO
Kravje mleko je dober vir beljakovin, ki so pomembni gradniki naših teles in izjemnega pomena za zdrav organizem. Mlečne beljakovine varujejo organizem pred virusi, bakterijami in glivicami. Mleko je tudi odličen vir kalcija, ki je potreben za zdrave kosti, ob tem pa v njem najdemo še veliko kalija, cinka, fosforja, natrija, klora in magnezija ter vitamine A, D, E, C ter vitamine B kompleksa, ki imajo prav tako veliko pomembnih funkcij v telesu in morajo ravno zato biti prisotni v naši prehrani. Raziskave so pokazale, da ima mleko pozitivne učinke pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2. K temu pripomoreta predvsem kalcij in magnezij, ki sodelujeta pri uravnavanju ravni glukoze v krvi. Zaradi nižje vrednosti kalorij naj diabetiki raje pijejo posneto mleko z 1,5 % maščobe.

2. NAVADNI JOGURT
Jogurt je, enako kot mleko, bogat vir kalcija, beljakovin, vitamina B in pomembnih mineralov, kot so kalij, fosfor in magnezij. En sam 200-gramski jogurt vsebuje več kot 400 miligramov kalcija, kar je skoraj polovica naših dnevnih potreb po tem pomembnem mineralu, ki krepi naše zobe in kosti. Jogurt je narejen iz fermentiranega mleka, zato vsebuje bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravo in uravnoteženo prebavo ter posledično tudi zdrav imunski sistem. Raziskave kažejo, da predvsem probiotični jogurti pomagajo uravnavati krvni sladkor pri sladkorni bolezni tipa 2. Zato naj diabetiki izbirajo probiotične jogurte.

3. KEFIR
Kefir je eden izmed najstarejših tradicionalnih fermentiranih mlečnih izdelkov, ki vsebuje različne biološko aktivne sestavine s potencialno pozitivnim učinkom na zdravje. Krepi imunski sistem, pripomore k zdravju kosti, ohranja zdravo črevesje, zmanjšuje alergijske reakcije, pomaga pri težavah s kožo ter tudi pri diabetesu in srčno-žilnih boleznih. Raziskovalci so proučevali učinke kefirja na sladkorno bolezen ter ugotovili, da le-ta pomaga uravnavati raven glukoze v krvi. Opaženo je bilo tudi, da so udeleženci, ki so sodelovali v raziskavi, imeli zaradi uživanega kefirja tudi nižjo raven skupnega holesterola, LDL holesterola in raven trigliceridov. To kaže tudi, da ima kefir sposobnost nadzora nad debelostjo in kardiovaskularnimi boleznimi.

4. SKYR
Skyr je tradicionalen islandski mlečni izdelek, ki je podoben skuti. Slasten svež sir, polnega okusa, so po pričevanjih pred več kot tisoč leti na Islandijo prinesli Vikingi. Zadnja leta njegova priljubljenost raste povsod po svetu. Zanj je značilno, da vsebuje zelo malo maščob in veliko beljakovin. Izdelujejo ga iz posnetega mleka s procesom odcejanja, zaradi česar je čvrstejši in pridobi značilno strukturo. Prav tako ne vsebuje veliko sladkorja oz. je vsebnost sladkorja enaka kot pri navadnem jogurtu, zato je še kako dobrodošel v prehrani diabetikov.

5. SKUTA
Tudi skuta je zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil (npr. meso) je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga pri prebavnih težavah. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem. Beljakovine v skuti lahko izboljšajo presnovo maščob, zato je skuta zelo zaželena pri hujšanju. Diabetiki naj izberejo predvsem pusto skuto, saj ima manj maščob in posledično ni tako kalorična. Poleg tega pa bi naj pusta skuta zniževala raven holesterola in krvni tlak. Kot drugi mlečni izdelki, tudi skuta vsebuje vitamine B-kompleksa, za katere je značilno, da pomagajo pri pomirjanju in sproščanju. Zato je skuta tudi odlično protistresno živilo.

6. RIKOTA
Rikota ali albuminska skuta je različica skute, ki se pridobiva iz sirotke, tekočine, ki je ostanek po izdelavi sira ali skute. Zaradi drugačne beljakovinske sestave je rikota lažje prebavljiva kot skuta, njen okus je manj kisel, struktura pa bolj gladka. Kot drugi mlečni izdelki, tudi rikota vsebuje vitamine in minerale, ki blagodejno vplivajo na organizem, zato se diabetikom priporoča tudi uživanje rikote.

7. SIR
Tudi sir ima blagodejne učinke na naše telo. Ker vsebuje kalcij in fosfor, pomaga ščititi naše zobe pred kariesom. Kot že vemo, je kalcij pomemben za pomoč proti osteoporozi, priporočeno dnevno količino kalcija pa pokrijemo že s tremi rezinami sira. Izbira sirov je res velika. Kateri siri pa so najbolj primerni za diabetike? Predvsem se priporoča kozji sir, saj je nizkokaloričen in vsebuje veliko beljakovin. Poleg tega pa vsebuje drugačne beljakovine kot sir iz kravjega mleka, zato je primeren za alergike, prav tako pa je priporočljiv tudi za ljudi z laktozno intoleranco, saj je lahko prebavljiv. Če niste ljubitelj kozjega sira, pa lahko izbirate med parmezanom, mocarelo in grškim oz. feta sirom. Parmezan je zelo primeren za diabetike, saj je pravo skladišče kalcija in fosforja, vsebuje veliko beljakovin in malo maščob. Mocarela je bogata z beljakovinami, kalcijem, vitamini skupine B in probiotiki. Tudi grški sir vsebuje kalcij, kalij, natrij, cink, riboflavin, vitamine skupine B, zato naj se večkrat znajde v prehrani diabetikov.

8. MARGARINA
Margarina je izdelek, ki ga lahko uporabimo kot nadomestek za maslo. Margarini so dodani rastlinski steroli, katerih ustrezen vnos dokazano vpliva na zniževanje holesterola. Uživanje takih margarin je priporočljivo za tiste, ki že imajo povišano raven holesterola. Vendar pa z uživanjem margarine ne smemo pretiravati.

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.