Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Koliko obrokov naj načrtuje diabetik: 3 ali 5?

Verjetno ste že slišali, da naj bi sladkorni bolniki imeli po novem manj obrokov na dan. Verjamemo, da zato vlada med bolniki, zlasti starejšimi, zmeda, saj jim ponekod še vedno svetujejo po pet obrokov ali celo šestega pred spanjem, drugod pa so že začeli uvajati v diabetično prehrano manjše število obrokov.

Dolgo je veljalo, da naj bi bilo edino primerno število obrokov za diabetika 5 do 6, se pravi: zajtrk, kosilo, večerja, dve malici in po potrebi še povečerek. Zdi se nekam veliko, kajne, vendar naj bi bilo na ta način poskrbljeno, da se metabolizem ne ustavi oz. da se prebavljanje obroka celo nekoliko pospeši. To strokovno imenujemo: termični učinek hrane. Termični učinek hrane je količina energije, ki je potrebna za procese prebave, absorpcije in presnove hranilnih snovi ter energija, ki jo živčevje porabi za uravnavanje metabolizma. V povprečju človek pri prebavi hrane porabi približno 10 odstotkov skupnega dnevnega kaloričnega vnosa. Če na dan v organizem vnesemo 1800 kalorij, bo približno 180 kalorij porabljenih za prebavljanje hrane, če pa v enem dnevu pojemo 3.000 kalorij, bomo za presnovo porabili 300 kalorij. Problem je kajpak v tem, kako porabiti preostalih 2.700 kalorij.
V raziskavah, v katerih so primerjali učinek uživanja manjšega oziroma večjega števila obrokov na dan, so ugotovili, da večje število obrokov nima večjega učinka na metabolizem in posledično na izgubo previsoke telesne teže. Poleg tega je pri uživanju petih ali šestih obrokov dnevno lahko problem tudi ta, da imajo nekateri ljudje pri takšnem načinu prehranjevanja težave z nadzorom porcij. Običajno se je utemeljevalo, da zaradi narave bolezni, kakršna je diabetes, večje število manj kaloričnih obrokov pomaga, da bolnik dlje časa ostane sit in s tem bolje uravnava raven sladkorja v krvi. V eni od raziskav, objavljeni v evropskem e-časopisu o klinični prehrani in presnovi e-SPEN, so rezultati pokazali, da imajo ljudje, ki zaužijejo manj obrokov, v povprečju nižjo raven sladkorja v krvi. Raven sladkorja se jim sicer po obroku nekoliko bolj dvigne kot drugim, a je v povprečju precej nižja, kar je izjemno pomembno z vidika preprečevanja diabetičnih zapletov.
V raziskavi, objavljeni v reviji Obesity, kjer so proučevali učinek uživanja manjših, pogostejših obrokov (pet do šest) na 24-urno oksidacijo maščob in zaznavo lakote v primerjavi s tradicionalnim vzorcem uživanja obrokov (tri), so opazili, da sodelujoči pri uživanju šestih obrokov na dan pogosteje izpostavljajo lakoto in željo po hrani, v primerjavi s tistimi, ki so zaužili tri obroke dnevno. Iz tega lahko sklepamo, da v resnici manj pogosti obroki pozitivno vplivajo na občutek sitosti in zmanjšanje lakote.
Če se ob tem še vedno ne morete odločiti za manj obrokov, kakor ste jih vajeni, imate pa visoko telesno težo, poskusite z manj obroki vsaj za kakšen mesec.
Tisti, ki uživate več obrokov na dan, pa poskrbite, da so ti obroki res manjši, da v telo ne vnesete preveč kalorij in se tako izognete nabiranju odvečnih kilogramov. Hrana diabetika naj bo bogata z beljakovinami in vlakninami, saj se takšna hrana prebavlja dlje časa in posledično bolj nasiti. Hkrati pa so beljakovine in vlaknine najbolj primerne za uravnavanje krvnega sladkorja.

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.