Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Ste že poskusili slano ovseno kašo?

Čakaj, slano? Ja, prav ste slišali. Ovsena kaša je pogost jutranji obrok, pretežno v sladki verziji. Toda vse bolj priljubljena postaja slana različica.
Vemo, da za pripravo ovsene kaše ne rabimo biti kuharski mojster, poleg tega pa je ovsena kaša zdrav obrok, ki je še kako primeren za diabetike. Ovsena kaša vsebuje veliko kompleksnih ogljikovih hidratov in topnih vlaknin, imenovani betaglukani, ki znižujejo krvni sladkor. V raziskavi iz leta 2018, ki je bila objavljena v poljski reviji Annals of of the National Institute of Hygiene, naj bi beta-glukan, ki ga najdemo v ovsu, deloval tudi kot antioksidant. Če si diabetik namesto sladke, pripravi slano ovseno kašo, je zanj to še boljša izbira. Sladki različici ovsene kaše po navadi dodajamo razno sadje, med, mogoče tudi temno čokolado, ki samemu obroku poveča vsebnost ogljikovih hidratov, kar pri diabetiku vpliva na dvig krvnega sladkorja. Pri slani različici pa se največkrat dodajajo sestavine kot so zelenjava, jajca in tudi meso, ki bolj ali manj krvni sladkor ohranjajo na istem nivoju. Poglejmo si nekaj idej za pripravo kaše na slan način.

Ovsena kaša z jajcem, parmezanom, avokadom in peteršiljem

Za 1 osebo potrebujemo:
skodelica vode
pol skodelice ovsenih kosmičev
košček masla
jajce
parmezan
pol avokada
sol
poper
peteršilj

Vodo zavremo in vanjo vsujemo ovsene kosmiče. Posolimo, pokrijemo in pustimo cca. 10 minut, da počasi vre, dokler se voda ne pokuha. Medtem lahko pripravimo jajce, ki je lahko poširano, kuhano ali pečeno. Ko so kosmiči kuhani jih prestavimo v skledo, čez njih položimo jajce, nasekljan avokado, posujemo s parmezanom, dodamo še peteršilj, popramo in solimo.

K slani ovseni kaši se poda tudi paradižnik, ki je lahko svež ali sušen. Lahko uporabimo tudi češnjev paradižnik in ga prej popečemo. Namesto jajca lahko uporabimo tuno ali morda ostanke pečenega lososa, ki smo ga imeli prejšnji dan za kosilo ali večerjo. Namesto avokada lahko dodamo popražene gobice. Pripravimo lahko tudi ovseno kašo z jajcem in malo slanine, z jajcem in piščančjimi prsmi, s špinačo in gobicami. Kombinacij je ogromno.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.