Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Življenje vseh organizmov na Zemlji, tako rastlin, bakterij, živali in navsezadnje ljudi, je odvisno...
Vsi vemo, da če se želimo znebiti nekaj odvečnih kilogramov, moramo zmanjšati vnos kalorij in povečati...
Mlečni izdelki so še posebej koristni za ljudi s sladkorno boleznijo. Hranila in vitamini v njihovi...
Marsikdaj se nam zdi, da se med hojo po gozdu ali parku in v stiku z zemljo bolje počutimo. Postanemo...
Na vprašanje kašen kruh in koliko ga lahko pojeste, če imate sladkorno bolezen, ni enostavnega odgovora....
ČOKO TSAMPA ali ZDRAV ČOKOLINO
Za 1 osebo potrebujemo:
50 g čoko tsampe – najdete jo v Spletni trgovini DIABETES
250 ml vode ali mleka
1/2 popečene banane
1 košček temne čokolade
1 žlica arašidovega masla
pest popraženih arašidov
Tsampo damo v skodelico in prelijemo s toplim mlekom ali vodo. Vse skupaj dobro premešamo, da se znebimo grudic. Počakamo nekaj minut, da se tsampa zgosti, dodamo popečeno banano, arašidovo maslo, čokolado in arašide.
Tsampo so v preteklosti uživali že tibetanski menihi. Osnova je pražen ječmen, zmlet v moko. Tsampa je toplotno obdelana, kar pomeni, da kuha ni potrebna. Je bistveno bolj nasitna kot njej podobne kaše (zdrob, ovseni kosmiči, pirini kosmiči,..) in vsebuje nekoliko več beljakovin kot kaše: 14 g na 100 g pražene ječmenove moke. Hkrati vsebuje tudi visok delež prehranske vlaknine in tako ugodno vpliva na raven krvnega sladkorja.