Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Nosečniški (gestacijski) diabetes

Nosečniški (gestacijski) diabetes 

Ženske, ki želijo zanositi, lahko zmanjšajo verjetnost razvoja diabetesa med nosečnostjo, če se pred zanositvijo ne zredijo. Raziskave so pokazale, da ženske, ki so se pet let pred zanositvijo zredile za 2,5 do 10 kilogramov, kar 2,5 krat pogosteje zbolijo za gestacijskim diabetesom kot tiste, ki se niso zredile. Tovrstni diabetes, za katerega je značilna glukozna intoleranca in prvič vznikne v času nosečnosti, lahko zahteva celo dnevno iniciranje inzulina in je povezan z morebitnimi zapleti pri plodu. Bolezen običajno izgine po porodu. Raziskave so opravili na ženskah različnih ras, ki so bile različno stare, rezultati pa so, naj ponovimo, nedvoumni: tiste ki so se zredile v zgoraj opisanih okvirih pet let pred zanositvijo, so, statistično gledano, kar dva in pol krat bolj izpostavljene razvoju nosečniške sladkorne bolezni. Raziskava je bila opravljena na relativno majhnem vzorcu nosečnic, zato še nima splošno veljavne teže. Vseeno pa nakazuje, pri katerih ženskah bi med nosečnostjo lahko izbruhnila ta (začasna) oblika sladkorne bolezni.

O tej temi bomo več pisali tudi v junijski izdaji revije Dita.

ALZ  

 

Komentarji

 • Kaja

  04.05.2012

  Citiraj
   
  Jaz sem ga imela tudi, vendar se je meni takoj po porodu znižal in po tem ni nikoli več narasel, ne vem mogoče sem imela srečo.
 • Majaxy

  04.05.2012

  Citiraj
   
  Moja prijateljica je bila po nosečnosti zelo debela in temu primerno je imela tudi povišan sladkor. Mislim pa, da ga prej ni imela.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.