Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Manjše tveganje za nosečniški diabetes

Nova študija kaže, da lahko zdrava prehrana v času zanositve in v drugem trimesečju zmanjša tveganje za številne zaplete v nosečnosti.

Rezultati študije Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje in nacionalnega inštituta za otrokovo zdravje ter človekov razvoj so pokazali, da lahko zdrava prehrana v drugem trimesečju zmanjša tveganje za številne zaplete v nosečnosti, kot so gestacijski diabetes, motnje krvnega tlaka, povezane z nosečnostjo, in prezgodnji porod.
V raziskavi je sodelovalo 1900 nosečnic, ki so odgovorile na vprašalnike o svoji prehrani. Ženske, ki so bile noseče med osem in trinajst tednov, so morale zapisati, kaj so jedle v zadnjih treh mesecih, ženske, ki so bile v 16. in 22. tednu nosečnosti, pa so zapisovale, kaj so jedle v zadnjih 24 urah. Njihovi odgovori so bili ocenjeni na podlagi treh meril zdrave prehrane: alternativni indeks kakovostne prehrane (AHEI), mediteransko dieto (AMED) in prehranskimi pristopi za zaustavitev hipertenzije (DASH). Vsa merila so zasnovana za zagotavljanje prehranskih smernic, s katerimi lahko učinkovito preprečujemo razne zaplete in bolezni ter poudarjajo uživanje sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, oreščkov in stročnic, hkrati pa omejujejo rdeče in predelano meso.
Raziskovalci so ugotovili, da je bilo pri ženskah, ki so se prehranjevale v skladu z omenjenimi merili od začetka nosečnosti in do drugega trimesečja, opaziti manj tveganja za gestacijski diabetes, hipertenzijo, preeklampsijo in prezgodnji porod. Ženske, ki so se prehranjevale po režimu AHEI diete, so imele 32 odstotkov manjše tveganje za nosečniški diabetes kot ženske, katerih prehrana ni bila v skladu z omenjenim režimom. Ženske, ki so se prehranjevale po režimu DASH, so imele za 19 odstotkov manjše tveganje za motnje visokega krvnega tlaka, povezane z nosečnostjo. Prav tako so imele ženske, ki so se prehranjevale po režimu AMED, 50 odstotkov manjše tveganje za prezgodnji porod.

Več vsebin v reviji Dita! Za naročilo kliknite TUKAJ

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.