Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Dve tretjini cepljenih je imelo stranske učinke

Zavod Diabetes je na začetku junija pripravil anketo o cepljenju proti covidu ljudi s sladkorno boleznijo. Cilj ankete je bil zbrati podatke o morebitnih kratkoročnih in dolgoročnih neželenih učinkih po cepljenju.
Anketiranci so izpolnili splošna vprašanja o starosti, spolu, regiji bivanja in tipu sladkorne bolezni, nato pa so sledila vprašanja, povezana s cepljenjem proti covidu. Torej, ali se je anketiranec cepil, kdaj se je cepil in s katerim cepivom. Odgovarjali so tudi na vprašanje, ali so bili opozorjeni na morebitne stranske učinke in kakšni naj bi bili ti učinki.
Anketo je do 30. julija izpolnilo 109 diabetikov, od tega 25 % moških in 75 % žensk. Največ anketirancev (35 %) je bilo starih med 45 in 60 let, v starostno skupino od 30 do 44 let je spadalo 30 % anketirancev, 23 % jih je bilo starih od 18 do 29 let ter 12 % nad 60 let. Največ anketirancev je bilo iz osrednjeslovenske regije (26 %), sledila je Savinjska regija (18 % ), Podravska regija (15 %) itd.
74 % anketirancev je navedlo, da imajo sladkorno bolezen tipa 1. Ostalih 23 % jih je navedlo, da imajo sladkorno bolezen tipa 2, nekaj pa je bilo tudi navedenega diabetes tipa LADA.

REZULTATI ANKETE
83 % anketirancev je odgovorilo, da so se cepili, 17 % pa se jih ni cepilo. Med tistimi, ki so se cepili, se jih je največ cepilo spomladi 2021 (marec, april, maj), nekaj pa jih je cepivo prejelo januarja in februarja. Na vprašanje, s katerim cepivom so bili cepljeni, jih je 38 % napisalo, da s cepivom Vaxzevria (AstraZeneca), 37 % se jih je cepilo s cepivom Comirnaty (Pfizer BioNTech), 6 % s cepivom Moderna in 3 % s cepivom Janssen. Od tega je večina (54 %) anketiranih dobila oba odmerka cepiva.
Na vprašanje, ali so bili anketiranci, ki so se cepili, opozorjeni na morebitne stranske učinke, jih je 57 % jih je potrdilo, da so bili opozorjeni, 27 % pa jih je navedlo, da ne.
Na vprašanje, ali so po cepljenju opazili stranske učinke, jih je 62 % odgovorilo z DA in 20 % z NE. Pri anketirancih, ki so opazili stranske učinke cepljenja, so med odgovori prevladovali: bolečina na mestu vboda, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, povišan krvni sladkor, glavobol, mrzlica ipd. Nekateri so navajali izpuščaje in srbečico po celem telesu, slabost in bruhanje. V nekaj primerih je prišlo tudi do hujših stranskih učinkov, kot so povišani jetrni testi, zaradi česar je bila oseba hospitalizirana. Ena oseba je navedla omedlevice, tresavost in nestabilno hojo s padci. V odgovorih je v enem primeru naveden splav, v enem primeru pa tudi smrt bližnjega teden dni po prejemu drugega odmerka cepiva. V zadnjih dveh primerih osebi sicer omenjata, da po mnenju zdravstvenega osebja, dogodki naj ne bili od cepiva. Po podatkih so bile osebe, ki so omenjale hujše stranske učinke, cepljene s cepivom Comirnaty (Pfizer BioNTech).
V primerjavi z ostalo populacijo, ki je po cepljenju doživela stranske učinke, je pri ljudeh z diabetesom opazno veliko povišanih vrednosti krvnega sladkorja.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.