Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Hodite za boljši krvni sladkor in zdravje srca

Sodobna znanost dokazuje, da lahko z obilnim in rednim gibanjem ustvarimo neinzulinski privzem glukoze v celice. S tem je znanstveno potrjeno vedenje, da gibanje pri sladkornem bolniku dejansko znižuje krvni sladkor. Funkcija gibanja ima neposreden in posreden učinek, saj gibanje znižuje krvni sladkor, če gremo, na primer, takoj po jedi na sprehod, namesto počivat, na dolgi rok pa z izgubo kilogramov. Dokazano je namreč, da že 5 kilogramov manj v povprečju zniža krvni sladkor za 2 milimola.
Sladkorni bolniki se vse bolj zavedajo koristi gibanja pri zdravljenju diabetesa, še zlasti, ker so v zadnjih petih letih strokovne smernice postavile v ospredje zdravje srca pri ljudeh z diabetesom. Nova zdravila, ki ohranjajo zdravje srca, pomagajo tudi pri izgubi telesne teže, vendar pa mora bolnik tudi sam začeti živeti bolj aktivno. Krvni sladkor ne bi smel preseči 10 mmol/l, tudi po obroku ne, in če ni tako, je skrajni čas, da uvedete v svoj dnevni ritem več gibanja.

HODITE NA DALJŠE SPREHODE
Ker je bila telesna dejavnost tako nepopularna, so bile smernice v polpretekli zgodovini precej skromne: vsaj trikrat na teden po pol ure intenzivnega gibanja. To je za diabetika premalo, ravno zato, ker želimo doseči neinzulinski prevzem krvnega sladkorja čim bolj po naravni poti. To pa pomeni redno in izdatno vsakodnevno gibanje, za kar je dovolj že hoja, po možnosti s pohodnimi palicami, da bo učinek kardio vadbe večji. Hoja je bolj učinkovita vadba, kot se zdi večini ljudi – le 30 minut na dan vam pomaga izgubiti težo, se počutiti srečnejše in živeti dlje. Hoja je odlična in popolnoma brezplačna kardio vadba za začetnike, pa tudi naprednejše rekreativce in sestavni del zdravega življenjskega stila. Za sladkorne bolnike ima izjemno terapevtsko vrednost.

IMEJTE ZASTAVLJEN CILJ
Če ste šele začetnik ali že napredni rekreativec, v vsakem primeru je zastavljanje cilja pomembno, da vas ohranja motiviranega. Poleg tega je povečevanje števila korakov varen in enostaven način porabe kalorij. Odličen začetek bi bil, če si zastavite 10.000 korakov na dan, ker se je izkazalo, da je to že tista številka, ki znižuje krvni tlak, izboljšuje glukozno toleranco in pomaga k izgubi telesne teže.

POVEČAJTE UČINEK
Zadnje raziskave kažejo, da je živahnejša hoja učinkovitejša. Poskusite narediti na minuto sto korakov. Naslednjič, ko se boste odpravili na sprehod, štejte, koliko korakov naredite v 15 sekundah in dobljeno število pomnožite s štiri. 

SPREMENITE TEREN
Če vaš sprehod postaja preveč rutinski in se že po malem dolgočasite, je čas, da zamenjate smer in se odpravite kam drugam. Poiščite kakšno vzpetino ali stopnice, raziskujte nove poti ali pa pojdite namesto po asfaltu na makadam. Te majhne spremembe pospešijo vaš srčni utrip.

UPORABLJAJTE PALICE
Pohodne palice pomagajo izboljšati držo, ravnotežje in okretnost. Ker pri hoji bolj aktivno uporabljamo roke, povečamo porabo energije in zgorevanje kalorij. Če hodite po zahtevnejšem terenu, vam uporaba pohodnih palic pomaga razbremeniti sklepe in vas obvaruje večje utrujenosti.

Več vsebin v reviji Dita! Za naročilo kliknite TUKAJ

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.