Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Glikemični indeks in vnetja

Hrana z visokim glikemičnim indeksom (GI) v organizmu pospešuje tvorbo vnetnih snovi, poročajo ameriški znanstveniki v priznani strokovni publikaciji American Journal of Clinical Nutrition. Uživanje hrane in pijače, bogate s sladkorjem, povzroča glikemično obremenjenost organizma, zaradi česar se po uživanju hrane in pijače z GI, višjim od 20, poviša koncentracijo C reaktivnega proteina (CRP), znanega kot marker vnetja.
Pri 244 zdravih prostovoljkah so v klinični raziskavi znanstveniki po uživanju hrane z visokim GI ugotovili skoraj dvakrat višje vrednosti CRP kot v kontrolni skupini. Pri ženskah, ki uživajo pretežno živila z visokim GI, je tveganje za smrt zaradi vnetnih procesov trikrat večje kot sicer.

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.