Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Hrana z visokim glikemičnim indeksom (GI) v organizmu pospešuje tvorbo vnetnih snovi, poročajo ameriški znanstveniki v priznani strokovni publikaciji American Journal of Clinical Nutrition. Uživanje hrane in pijače, bogate s sladkorjem, povzroča glikemično obremenjenost organizma, zaradi česar se po uživanju hrane in pijače z GI, višjim od 20, poviša koncentracijo C reaktivnega proteina (CRP), znanega kot marker vnetja.
Pri 244 zdravih prostovoljkah so v klinični raziskavi znanstveniki po uživanju hrane z visokim GI ugotovili skoraj dvakrat višje vrednosti CRP kot v kontrolni skupini. Pri ženskah, ki uživajo pretežno živila z visokim GI, je tveganje za smrt zaradi vnetnih procesov trikrat večje kot sicer.