Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Ananas odličen vir prehranske vlaknine

Ananas je tropski sadež, katerega vrhunec sezone je sicer od marca do junija, vendar ga lahko na trgovskih policah najdemo skozi celo leto. Zaradi tega se včasih zgodi, da je kakšen sadež še nezrel in ko ga prinesemo domov, ugotovimo, da smo točno tega izbrali mi. Za to obstaja »trik«, ki ga lahko naredite preden ananas položite v svojo nakupovalno košarico. Izberite sadež in nanj potrkajte s prsti. Če zaslišite votel zvok, pomeni da je mesnati del ananasa bel in brez okusa, če je slišati, kot da je poln vode pa gre za sladek in sočen sadež.
Je brez maščob in bogat z vlakninami. Vlaknine so še posebej pomembne za diabetike, saj lahko pripomorejo k znižanju krvnega sladkorja in holesterola ter skrbijo za zdravo črevesje. Skodelica svežega ananasa vsebuje kar 2,2 grama vlaknin in ima 78 kalorij, kar je prav tako ustrezno za diabetike. Ananas sicer spada med sadje, ki ima srednjo do visoko vrednost glikemičnega indeksa (GI=60), vendar če ga uživamo zmerno, ni potrebe po skrbi.
Ananas poleg veliko vlaknin vsebuje tudi razne vitamine in minerale - predvsem veliko C vitamina in mangana. Prvi deluje kot antioksidant, krepi odpornost in pomaga pri celjenju ran, preprečuje aterosklerozo ter očesne bolezni, drugi pa je potreben pri številnih telesnih reakcijah, varuje telo pred prostimi radikali ter je potreben za zdrav hrustanec. Poleg omenjenega vitamina in minerala v ananasu najdemo še vitamine B1, B6, B9 in minerale, kot so magnezij, kalij in baker.
Vsebuje tudi antioksidante flavonoide, ki delujejo protivnetno, protivirusno, protibakterijsko, ščitijo pred rakom in sproščajo krvne žile ter ovirajo oksidacijo slabega holesterola. Pomembna sestavina ananasa je rastlinski encim bromelain, ki povzroči razpad beljakovin, zato se ga lahko uporablja za mehčanje mesa. Omenjeni encim pa ima tudi pozitivne učinke na zdravje, saj deluje protivnetno, nadzoruje otekanje tkiva in vnetja povezana z bronhitisom, izvini in nategi, kašljem, krčnimi žilami, osteoartritisom in revmatoidnim artritisom. Raziskave kažejo, da bromelain s protivnetnim delovanjem preprečuje nastanek krvnih strdkov, prav tako pa bi naj preprečeval delovanje bakterije E.coli, ki povzroča drisko.
Najbolje je uživati svež ananas, da se izkoristijo vsa njegova hranila. Odrežite lupino in si ga privoščite kot prigrizek v raznih sadnih solatah!

Več vsebin v reviji Dita! Za naročilo kliknite TUKAJ

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.