Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Šparglji

Začela se je sezona špargljev! So se že znašli na vašem krožniku?

Šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in nizke kalorične vrednosti se pogosto znajdejo na jedilniku različnih diet. 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, zato so primerni tudi za diabetike. So tudi izjemno bogat vir vitamina K, folne kisline ter železa. Vitamin K je potreben je za normalno strjevanje krvi in ohranjanje zdravih kosti. Folna kislina je dobra preventiva pred rakom na debelem črevesu in rektumu, varuje pa tudi pred srčnimi obolenji. Folna kislina je zelo priporočljiva tudi za nosečnice, saj ta preprečuje prirojene napake pri novorojenčkih. Šparglji so tudi odlično živilo za razstrupljanje, saj so naravni diuretik, ki pripomore k odvajanju odvečne vode iz telesa, čiščenju krvi in krepitvi imunskega sistema. Tako so posledično enkratno živilo predvsem za diabetike in za tiste, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.

Če še špargljev ne poznate, vas bo po njihovem zaužitju verjetno presenetil vonj urina. Zakaj ima urin po zaužitju špargljev drugačen vonj še sicer ni točno znano, vendar pa značilen vonj urina pripisujejo določeni snovi v špargljih. Ta snov vsebuje žveplo in po zaužitju špargljev se produkti presnove te snovi sproščajo v urin, ki v stiku z zrakom dobi značilen vonj. Zanimivo je, da takšen vonj v urinu lahko zaznamo že 15 minut po zaužitju špargljev.

Kako pripravimo šparglje?
Šparglji so primerni za katerokoli vrsto termične obdelave: kuhanje, dušenje, praženje ali cvrenje. Najenostavnejši recept so npr. umešana jajca s šparglji. Šparglje narežemo na krajše koščke, jih na hitro popečemo na olju, dodamo umešana jajca in začinimo po okusu. Veliko zanimivih receptov s šparglji lahko najdete v aprilski številki revije Dita. Za naročilo revije kliknite TUKAJ

 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.