Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Je dodajanje vitamina D potrebno?

Vitamin D vpliva na številne življenjsko pomembne funkcije: ureja presnovo kalcija in fosfata, posledično omogoča mineralizacijo kosti ter izboljšuje imunski sistem. Spomladi in poleti je glavni vir vitamina D sonce, saj za pokritje dnevnih potreb zadostuje že 10 do 15 minut izpostavitve naše kože soncu.

S pojavom novega korona virusa so strokovnjaki začeli opozarjati na velik pomen vitamina D pri krepitvi obrambnega sistema telesa in s tem boljšo zaščito pred boleznijo covid. Tako ne čudi, da se je v zadnjem času pojavilo več ponudnikov vitamina D v obliki prehranskega dopolnila. Poleg manjših ponudnikov je na farmacevtski trg s pripravkom vitamina D3 stopila tudi slovenska farmacevtska družba, ki se je ob promociji naslonila na vodilne slovenske zdravnike, tudi s področja endokrinologije.
To samo po sebi priča o velikem pomenu vitamina D v sodobni farmaciji, pri čemer se ob velikih farmacevtih pojavlja še kar lepo število manjših ponudnikov. Skratka, vitamin D postaja velika farmacevtska in prehranska tema, duhova pa burijo razni pomisleki, debate in mnenja o vitaminu D, ki jih je zaslediti zlasti na spletu. Če jih strnemo na skupni (pričakovani) imenovalec, naj bi bilo uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom D nujno in edino primerno za vzdrževanje primernih vsebnosti tega vitamina v organizmu. Pa je res tako?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki se v hrani nahaja v mastnih ribah, ribjem olju, kvasu in jajčnem rumenjaku. Dnevne potrebe po vitaminu D ( 800-2000 IE/dan ) je nemogoče pokriti s hrano, zato telo večino vitamina D proizvede samo z izpostavljanjem sončnim žarkom. Do pomanjkanja vitamina v telesu lahko pride predvsem v zimskih mesecih (od oktobra do marca), ko je sonca manj.

Koliko vitamina D dobimo danes po naravni poti? Naš način življenja se je v desetletjih močno spremenil. Včasih smo bili veliko več zunaj kot smo sedaj, jedli smo neprocesirano hrano, zato se ni nikoli govorilo, da nam kakšnega vitamina primanjkuje. Vsekakor pa pretiravanje z uporabo prehranskih dopolnil ni dobro, saj se ob večmesečni povečani količini zaužitega D vitamina lahko poveča koncentracija kalcija v telesu, zaradi česar lahko pride tudi do okvare ledvic.

Revijo DITA lahko naročite TUKAJ.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.