Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
S pojavom novega korona virusa so strokovnjaki začeli opozarjati na velik pomen vitamina D pri krepitvi...
O uživanju sladic med prazniki - sladkorni bolniki lahko v prehrano vključijo majhne količine sladic,...
Na nas se je obrnila bralka revije Dita, ki jo je zanimalo kako deluje novo cepivo proti covidu 19 v...
Sok rdeče pese vsebuje veliko antioksidantov, ki nam pomagajo odstraniti strupe iz telesa. Znižuje tudi...
Bliža se svetovni dan diabetesa 14. november in tako že od danes po ljubljanskih ulicah vozi mestni avtobus...
Ta odlična juha z nadihom dolge njive v megličastem oktobrskem jutru vsebuje le zmerno količino ogljikovih...
Sladkorni bolniki lahko v prehrano vključijo majhne količine sladic, vendar se pri tem priporoča štetje ogljikovih hidratov. Prepričajte se, da ostanete v ravnovesju uživanja ogljikovih hidratov, kar pomeni, da ob uživanju sladice v dnevu zaužijete toliko manj drugih ogljikohidratnih živil. Priporoča se, da sladico uživate ob obroku in ne kot samostojni obrok. Pri izbiri sladic z nizko vsebnostjo maščob bodite previdni. Takšne sladice imajo po navadi več skupnih ogljikovih hidratov.
Mnoge sestavine, ki se uporabljajo za pripravo sladic, so lahko tudi zdrave in v pravih kombinacijah lahko pripravimo slastne sladice z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Zlasti v prazničnem času, ki prihaja je lahko skrivnost uživanja v čudoviti sladici iz jabolk.
Okusen jabolčni kolač, prilagojen za diabetike:
Za 16 kosov potrebujemo:
80 dag kiselkastih jabolk
Ščepec cimeta
1 limono
20 dag zmehčanega masla
8 žlic sladila (sukrin, eritritol ipd.)
Vrečko vanili sladkorja
2 jajci
22 dag moke
Pol pecilnega praška
Ščepec soli
Pol skodelice mletih mandljev
Pečico segrejemo na 180°C. Pekač namastimo z maslom in obložimo s peki papirjem. Oprana in neolupljena jabolka narežemo na rezine, damo v skledo, pokapljamo z limoninim sokom in posujemo s cimetom ter premešamo. V skledi z električnim mešalnikom zmešamo zmehčano maslo, sladilo, vanilijev sladkor in limonino lupinico, da dobimo rahlo kremasto zmes. Postopoma vmešamo jajca in na koncu na testo presejemo mešanico moke in pecilnega praška. Vmešamo mlete mandlje in damo testo v pekač. Z lopatko ga enakomerno razmažemo po pekaču in po vrhu potresemo jabolka. Pečemo v ogreti pečici slabo uro. Ohlajenega razrežemo na manjše kose in se posladkamo.