Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kaj naj je diabetik v času karantene?

Zadrževanje doma zaradi omejitev gibanja je velik izziv za sladkorne bolnike, ki so v nevarnosti, da se zredijo in se njihov krvni sladkor poslabša (beri: poviša). Glede na to, da je pri večini sladkornih bolnikov potrebno hujšanje, saj jih ima 75% previsoko telesno težo, si lahko predstavljamo, kako velik problem lahko postane posedanje doma in nalaganje kilogramov, namesto, da bi jih oklestili. Verjetno veste, da je pomeni že izguba 10 % telesne teže znižanje krvnega sladkorja v povprečju za 2 mmol/l. In obratno, kajti pri diabetesu tipa 2 velja: kilogrami dol – sladkor dol. In, žal, tudi obratno.

Karantena je vsekakor priložnost, da osvežite svojo prehrano in jo vsekakor tudi preverite z merilnikom krvnega sladkorja. Tri osnovni prehranski zakoni za diabetika v karanteni so:

1. Manj škroba! Torej manj kruha, krompirja, testenin, riža itd.
2. Manj kalorij! Torej manj maščob v vseh oblikah, ker so te visokokalorične.
3. Več vlaknin! Torej več zelenjave, tudi sadja (s tem ne pretiravajte), stročnic in polnovrednih živil, vključno s kašami (/ajdova, ješprenjeva).

»Grška« solata s pinjolami

Mešane solate s fantastičnimi sestavinami, ki jih je lahko, kolikor hočemo, so IDEALNE za uravnavanje krvnega sladkorja. Nič škroba in veliko vlaknin! Pa tudi OKUSA!

Za 2 osebi potrebujemo:
1 avokado
10 dag češnjevih paradižnikov
1 papriko
2 žlici pinjol
1 manjšo čebulo
10 dag feta sira
2 žlici oljčnega olja,
žlica jabolčnega kisa
sol, sveže strt poper
Oprane paradižnike in papriko narežemo, izdolbemo polovički avokada in narežemo na rezine, nalistamo čebulo in vse skupaj prelijemo s solatno polivko v kateri smo zmešali olje, kis, sol in poper. Zmešamo in potresemo s pinjolami ter koščki feta sira.

Čemaževa juha z ajdovo kašo

Zdaj je še čas, da naberete čemaž, nič hudega, če že cveti. Za odlično čemaževo juhi vam bo služil naslednji recept.

Za 2 osebi potrebujemo
10 dag opranega čemaža
pol čebule
strok česna
2 žlici oljčnega olja
1 dl sladke smetane
sol, sveže strt poper
1 skodelico kuhane ajdove kaše

Na vročem olju v kozici popražite nalistano čebulo in hitro dodajte grobo narezan čemaž. Solite in pokrito podušite nekaj minut, nato zalijte z 8 dl vode. Ko zavre, kuhate 10 minut, dodajte sladko smetano in strt česen ter zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite kremno juho. Za večjo hranljivost dodajte v krožnik hladno kuhano ajdovo kašo iz hladilnika.
P.S Ajdovo kašo skuhajte v večji količini (25 minut) in jo ohlajeno imejte pri roki v hladilniku. Za diabetike je to veliko boljša izbira kot testenine.

 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.