Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Najstniška debelost in diabetes tip 2

Najstniška debelost in diabetes tip 2

Zdravniki, dietologi in psihologi ugotavljajo, da je med otroci in najstniki vse več predebelih. Debelost v mladih letih ne predstavlja le estetske težave, ki je pogosto povezana s psihološkimi in socialnimi zapleti, marveč je tudi nevarna za zdravje. Analiza rezultatov skoraj tri desetletja trajajoče raziskave, v kateri so strokovnjaki 137 afro- američanov spremljali od rojstva do 28. leta starosti, je pokazala, da prekomerno prehranjeni – pretežki in predebeli predstavniki mlade populacije pogosteje obolevajo za diabetesom. Ugotovitve ameriških strokovnjakov pričajo, da najstniki, ki so predebeli pri štirinajstih letih, v odrasli dobi veliko pogosteje zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2 kot njihovi vitki vrstniki. Poleg sladkorne bolezni pa jih bolj resno ogrožajo tudi bolezni srca in ožilja, ki se še vedno nahajajo na samem vrhu lestvice smrtnosti v globalnem merilu. Strokovnjaki Ameriške zveze za srce poudarjajo, da je pri diabetikih tveganje za pojav resnih zapletov, motenj in obolenj srca in ožilja kar dva do štirikrat večje kot pri nediabetikih. Zato je izredno pomembno skrbeti, da mladi uživajo ustrezno prehrano, se dovolj gibljejo in se naučijo premagovati stres. Promocija in uveljavljanje zdravega načina življenja pri otrocih in najstnikih sodi med ključne naloge sodobne preventive.

 

Komentarji

 • Marjana58

  06.04.2012

  Citiraj
   
  Vsak dan merit sladkor in zdravo prehranjevati ga, ne na silo. Pa veliko gibanja in športa je potrebno. Samo z hujšanjem ne gre.
 • Anka

  06.04.2012

  Citiraj
   
  Moj sin je bil tudi predebel skozi celo otroštvo in pred kratkim so mu izmerili sladkor, ki je pokazal malo čez 6. Diagnoze še nima in je verjetno še nekaj časa ne bo imel. Sicer smo ga pa dali na strogo hujšanje.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.