Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kaj storiti, če se slučajno okužite?

Kako se lahko pripravim v primeru, da se okužim in imam sladkorno bolezen?

Vsakdo bi moral imeti načrt, če bi zbolel ali bi zbolela ljubljena oseba. Za ljudi, ki živijo s sladkorno boleznijo, je to zelo pomembno.

Vaš načrt naj vključuje:

- zberite vse potrebne kontaktne podatke za zdravnike, kliniko, lekarno in za vaše zavarovanje;
- zapišite imena in odmerke vaših zdravil;
- imejte zalogo vaših zdravil za diabetes za en do dva tedna v primeru, da ne bi mogli iti v lekarno;
- poskrbite, da imate potrošneha materiala za vaše tehnične pripomočke: inzulinsko črpalkp, peresnik, merilnik glukoze;
- zagotovite, da imate vsa ostala zdravila na voljo, da vam ne bo treba zapustiti hiše v primeru, da zbolite,
- imejte več zaloge sredstev za razkuževanje: razkužila, alkohol, sterilne robčke mila itd,
- pri roki vedno imejte prigrzike za primer, da vam pade krvni sladkor, kar se lahko pogosteje pojavi zaradi bolezni;
- za primer občutno nizkega krvnega sladkorja imejte na voljo glukagon (če jemljete inzulin ali zdravila, ki povzročajo nizek krvni sladkor)
- na voljo naj bodo tudi ketonski trakovi za vsak primer (predvsem če imate diabetes tipa 1).

Imam sladkorno bolezen in mislim, da sem okužen/a. Kaj naj naredim?

COVID-19 lahko povzroči hujše simptome in zaplete pri sladkornih bolnikih, pa tudi pri starejših ljudeh in pri tistih z drugimi kroničnimi zdravstvenimi boleznimi.
Če imate sladkorno bolezen in imate simptome, kot so: kašelj, visoka temperatura in občutek pomanjkanja sape, morate še naprej jemati zdravila za sladkorno bolezen, vendar se takoj obrnite na osebnega zdravnika ali zdravstveni dom v občini kjer živite. Tisti, ki rutinsko spremljate koncentracijo sladkorja v krvi, bi morali po nasvetu kliničnih strokovnjakov to početi  bolj pogosto.

Če imate sladkorno bolezen in se iz katerega koli razloga slabo počutite, je pomembno:

- da, izvajate načrt za bolezenske dni (edukacija).
- ohranjanje komunikacijo s svojim osebnim zdravnikom ali s svojim društvom, saj so odličen vir odgovorov na kakršna koli vprašanja ali pomisleke glede svojega zdravljenja.
- Če se slabo počutite, upoštevajte nasvet svojega diabetologa za zdravljenje sladkorne bolezni glede uživanja zdravil.
- Prepoznavanje znakov in simptomov hiperglikemije in hipoglikemije kot del učinkovitega obvladovanja sladkorja v krvi, postane izziv, v primeru, da zbolite.
- Zelo pomembno je da pijete dovolj nesladkane tekočine in uživate manjše porcije hrane, vendar pogosteje.

Tveganje za smrt zaradi virusa koronavirusa je precej majhno in večina ljudi s COVID-19 ima razmeroma blag potek bolezni, zato nikar ne bodite panični. Če imate dodatna vprašanja, priporočamo, da se obrnete na vašega osebnega zdravnika ali na vaš lokalni zdravstveni dom.

Ali naj preneham jemati določena zdravila za krvni tlak, ker sem slišal, da lahko za zdravila vplivajo na moje tveganje za okužbo s covid-19?

Nadzor krvnega tlaka je bistven del obvladovanja sladkorne bolezni. Poleg tega se zdravila za znižanje krvnega tlaka, znana kot zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE-) ali zaviralci receptorjev angiotenzina (ARB), pogosto priporočajo ljudem, ki živijo s sladkorno boleznijo, da jih zaščitijo pred zapleti ledvic in srca, tudi če ni visokega krvnega tlaka. Trenutno ni potrjene znanstvene povezave med temi zdravili za krvni tlak in tveganjem okužbo s COVID-19 in njegovimi zapleti, zato nikakor ne spreminjati zdravljenja, ne da bi se prej posvetovali s svojim osebnim zdravnikom.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.