Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Prof. dr. Tadej Battelino: Kako naj se ravnajo diabetiki v času Covid 19?

Prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike UKC Ljubljana svetuje:

» Podatki iz držav, kjer imajo veliko smrtnih žrtev kažejo, da je vsaka komorbidnost, predvsem pa kardiovaskularna, izjemno visok dejavnik tveganja. Vemo, da je sladkorna bolezen tipa 2 glavni vzrok kardiovaskularnih bolezni, zato so starejši ljudje, ki imajo srčno žilno obolenje in ob tem še sladkorno bolezen bolj ogroženi.
Kot kaže, zdravstveni sistem v Sloveniji odlično deluje, doslej imamo dve smrtni žrtvi (23.3.), stari preko devetdeset let z visoko komorbidnostjo.
Zato predvsem svetujem, da se ne bojimo, ampak zaupamo, da bo zdravstveni sistem zmogel, edina možnost za to pa je, da dejansko ne širimo bolezni.

Telesna dejavnost

V času izolacije in karantene se ne družimo z ljudmi, skrbimo za higieno, si umivamo roke itd. Ostati doma pa, seveda, ne pomeni, da nismo telesno dejavni. Če gremo sami v hrib, se tam tri ure sprehajamo v tem, res čudovitem, vremenu, večje srče skorajda ne moremo imeti. S tem naredimo veliko dobrega, ker, prvič krepimo svoje zdravje, drugič, če imamo sladkorno bolezen, s tem bistveno izboljšamo urejenost in tretjič, krepimo tudi naše srčno žilno zdravje. Biti osamljen, kar se tiče družbe, še ne pomeni, da ne moreš sam hoditi naokrog, teči in podobno. Za tiste, ki živijo sredi mesta, je morda težje priti do primernega mesta, ampak se da. To je treba vzeti kot del trenutnega boja za zdravje, saj vemo, da je telesna dejavnost eden od treh temeljev zdravljenja sladkorne bolezni. Tega v nobenem primeru ne smemo pozabiti.

Več meritev krvnega sladkorja

Bolniki naj upoštevajo edukacijska navodila za »bolezenske dneve«, ko je potrebno krvni sladkor meriti bolj natančno in pogosto, ker takrat potrebujejo več zdravil, predvsem več inzulina, da držijo sladkor v normalnem območju.
Večina virusov namreč povzroča inzulinsko rezistenco. Treba je torej upoštevati navodila za bolezenske dni, če jih je kdo pozabil in je mlajši od 24 let, lahko pokliče naš center za diabetes ali svojega diabetologa. Tisti, ki še nimajo zdravil ali si ne merijo krvnega sladkorja, naj pokličejo svojega izbranega zdravnika in se posvetujejo, kako naj ukrepajo, to je zelo pomembno, v skrajni fazi si je treba nekam iti zmerit krvni sladkor. Bolezen dvigne krvni sladkor, to je prva stvar, ki se zgodi, zato je treba bodisi začeti meriti in meriti pogosteje

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.