Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kako voditi sladkorno bolezen v času izolacije?

Če ste sladkorni bolnik, imate povečano tveganje, da zbolite zaradi koronavirusa (Covid-19). Zaradi trenutnih vladnih ukrepov bi morali biti še posebej previdni pri izvajanju ukrepov, kot je izolacija in socialna distanca, vključno z omejevanjem interakcij med prijatelji in družino, če je to le mogoče.

SIMPTOMI IN ZAPLETI KORONAVIRUSA SE LAHKO POSLABŠAJO PRI LJUDEH S SLADKORNO BOLEZNIJO!

Zato se izogibajte druženju s prijatelji in širšo družino. Ostanite v stiku z uporabo sodobne tehnologije, kot so telefon, internet in socialni mediji.

V ČASU IZOLACIJE JE KLJUČNA KONTROLA KRVNEGA SLADKORJA

1. Zaradi spremenjenih življenjskih navad je pomembno, da redno preverjate vaš krvni sladkor, če vrednosti nihajo, število meritev povečajte.
2. Bodite pozorni na znake hiperglikemije: več urina kot običajno (zlasti ponoči), bolečine v glavi, žeja, utrujenost in otopelost. Če imate te simptome, poskusite prilagoditi hrano in uvesti več gibanja, v skrajnem primeru se obrnite na svojega zdravnika.
3. Pijte dovolj tekočine (hidracija). Najboljša je voda in nesladkani čaj, lahko tudi limonada. Jejte malo in pogosto. Izogibajte se ogljikovim hidratom zlasti krompirju, rižu in testeninam. Ne pozabite vnesti veliko vlaknin (zelenjava, sadje).
4. Če imate sladkorno bolezen tipa 1, preverjajte svoj krvni sladkor vsaj vsake štiri ure (tudi ponoči) in preverjajte ali je raven sladkorja v krvi visoka (običajno 15 mmol/l ali 13 mmol/l, če uporabljate inzulinsko črpalko). Če imate v krvi prisotne ketone, se obrnite na svojega zdravnika.
5. Če zamudite svoj letni kontrolni pregled za sladkorno bolezen, bi morali imeti možnost prestavitve termina, ko se situacija umiri. Medtem sledite svetovanemu načrtu zdravljenja, vključno z vsakodnevnim preverjanjem stopal, držite se zdrave prehrane in poskušajte ostati kar se da aktivni.
6. Gibanje učinkovito znižuje krvni sladkor, zato si morajo bolniki s sladkorno boleznijo zagotoviti dovolj gibanja, po možnosti hoje na svežem zraku, med katero naj se izogibajo bližnjim stikom z ljudmi.

PREBERITE ŠE: Prof. dr. Tadej Battelino: Kako naj se ravnajo diabetiki v času Covid 19?

KJE SE LAHKO GIBLJETE?

O gibanju v javnosti oziroma naravi sicer obstaja veliko vprašanj, zato na tem mestu ne škodi, da si preberete kaj o tem določa novi odlok:

Ali lahko grem na sprehod z družinskimi člani?
Da, ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva se lahko skupaj sprehajajo po parkih, gozdovih in drugih sprehajalnih površinah, če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin.

Ali lahko grem na sprehod s prijatelji?
Ne.

Ali lahko grem na sprehod po mestu?
Ne, po mestu se ni dovoljeno sprehajati.

Lahko hodim po mestu, če sem na poti v trgovino?
Da, to je dovoljeno.

Ali lahko tečem in se rekreiram?
Da, po parkih oziroma drugih sprehajalnih površinah.

Ali lahko kolesarim?
Da, po parkih oziroma drugih sprehajalnih površinah.

Zmotno je mnenje, da se lahko v javnosti gibljete v skupinah do pet. Odlok določa, da lahko javne površine pod določenimi pogoji, kii smo jih navedli zgoraj, hodi le vsak posamezno, razen, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Ti gredo lahko v javnost tudi skupaj.

Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404
Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.
Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

O novostih glede koronavirusa v povezavi s sladkorno boleznijo vas bomo sproti obveščali na tej strani.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.