Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Zamaščenost jeter

Zamaščenost jeter

Novoodkrite diabetike bi morali po priporočili ameriških in kanadskih diabetologov zdravniki pravočasno poslati na jetrne teste in na preiskave, s pomočjo katerih lahko odkrijejo zamaščenost jeter, oziroma steatozo.

Izsledki najnovejše raziskave, ki so jo znanstveniki s kalifornijske univerze v San Diegu izvedli na 100 prostovoljcih z diabetesom tipa 2, ki niso imeli nobenih drugih znakov jetrnega obolenja ali motene funkcije jeter. Vse so preiskali s pomočjo magnetne resonance in se pri tem posebej osredotočili na njihovo trebušno slinavko ter na jetra. Preiskava z MRI je pokazala, da jih ima kar 65 odstotkov zamaščena jetra, česar niso vedeli niti bolniki niti njihovi zdravniki. Zamaščenost jeter, do katere pride zaradi nabiranja maščobe v in okrog jetrnih celic, se razvija v treh fazah, povzroča pa jo lahko alkoholizem, pomanjkanje gibanja (zasedenost), podhranjenost (zlasti funkcionalna) ali zastrupitev z organizmu nevarnimi snovmi (aceton, lepila, barvila, plastika ipd.),. Stetaoza jeter, pri kateri določeno vlogo igra tudi dednost, lahko napreduje v jetrno fibrozo in v jetrno cirozo, ki povzroča odpoved jetrne funkcije.

Nina Mazi, dr.med.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.