Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Diabetes in zobje

Med neugodnimi, oziroma nevarnimi zapleti in posledicami sladkorne bolezni se najpogosteje omenjajo okvare oči in vidnega aparata, srca in ožilja, ledvic in živčevja, bolj poredko pa v povezavi s sladkorno boleznijo govorimo o boleznih zob in ustne votline.

Raziskava med družinskimi zdravniki in diabetologi v Veliki Britaniji govori o tem, da skoraj nobeden izmed njih diabetikom ne priporoča pregleda pri stomatologu oziroma sladkornih bolnikov rutinsko ne pošilja k zobozdravniku. In vendar bi bilo to zelo koristno, saj zobozdravnik lahko pomaga pri zdravljenju diabetesa. Urejeno, funkcionalno ustrezno zobovje in zdrava ustna votlina pomembno prispevata k splošni odpornosti in zdravju organizma. Hkrati pa lahko stomatolog pomaga tudi v diagnostičnem procesu in sodeluje pri odkrivanju neodkrite sladkorne bolezni. Diabetes namreč povzroča pogostejša vnetja tudi v ustni votlini. Povečana koncentracija glukoze v krvi lahko botruje oteklim, vnetim in krvavečim dlesnim in obzobnemu tkivu nasploh, pojavi se majavost zob, vnetje zobnih korenin (granulom) in celo izguba kostnine okrog zoba.

Skupina raziskovalcev pod vodstvom dr. Carol Alvarado iz univerze v Houstonu ugotavlja, da se diabetes pogosto najprej pokaže prav v ustih. Ker tovrstni simptomi pri sumu na diabetes še vedno veljajo za netipične, se jih pogosto spregleda. Zato je za sladkorne bolnike in zdrave posameznike pomembno redno, vsakih šest mesecev obiskati zobozdravnika. O zobni higieni pa sploh ni potrebno izgubljati besed.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.