Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Regrat - bogat vir antioksidantov

Prihaja čas, ko si bomo lahko privoščili skledo solate na račun narave, poleg tega pa dobili še veliko več. Regrat (lat. Taraxum officinale) je znan po širokem naboru ugodnih učinkov na zdravje. Je zelo trpežna rastlina s koreniko, podobno korenu. Raste po vsej Evropi, najdemo pa ga tudi v nekaterih delih Azije. Pri regratu je za uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Še posebej uporabni so zeleni listi, ki se ne uporabljajo le v zdravilne namene, temveč tudi v kulinariki.

ZGODOVINA

Prvi dokazi o terapevtskem zdravljenju z regratom segajo v 10. in 11. stoletje, kjer so jih arabski zdravniki uporabljali za zdravljenje jeter in težav z žolčem. Kasneje v 16. stoletju je nemški zdravnik Leonhard Fuchs opisal zdravljenje putike, diareje, težav z žolčem in jetri. Rumene cvetove regrata so povezovali z rumeno barvo žolča. Poleg tega je bil cenjen kot »očiščevalec krvi« in široko uporabljan za zdravljenje revmatskih obolenj in kožnih težav kot so ekcemi. Dandanes se tradicionalna uporaba v različnih državah zelo razlikuje. V Nemčiji uporabljajo regrat kot spomladansko očiščevalno kuro, v Mehiki ga pri zdravljenju diabetesa, v Turčiji pa kot odvajalo, diuretik in anti-diabetično zdravilo. Tradicionalna kitajska medicina visoko ceni regrat za krepitev imunskega odziva proti dihalnim infekcijam, bronhitisu in celo pljučnici. Znana je zelo obsežna uporaba skozi zgodovino, kar kaže na široko paleto ugodnih učinkov.

UPORABA

Uporabni deli regrata v zdravilne namene so korenina in listi. Korenine nabiramo maja, junija in jeseni, mlade liste pa samo spomladi. Tako korenine kot liste tudi sušimo in uporabimo za čaje. Iz njih pripravljajo izvlečke za pitje, kapsule in tablete. Poparek pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih korenin in listov prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut in popijemo dve skodelici na dan, uro po kosilu in večerji. Priporočljivo pri motnjah v delovanju ledvic, ledvičnih in žolčnih kamnih, proti zastajanju vode in celulitu ter pri odpravljanju čezmerne teže.

A zagotovo regratove liste v tem letnem času najpogosteje uživamo kar sveže v solatah. Tako listi kot cvetovi so zelo okusni tudi, če jih skuhamo na pari kot špinačo. Iz listov lahko iztisnemo sok. Poleg klasične uporabe svežih listov v solati ali drugačnih prilogah, je znan tudi nadomestek kave narejen iz praženih regratovih korenin. Regratova kava ima diuretične učinke, spodbuja prebavo in aktivnost žolčnika. Prav tako je primerna za tiste, ki jim uživanje kofeina ne ustreza (težave z visokim pritiskom, srčne težave …). Korenine in listi vsebujejo veliko fruktoze in inulina (prehranske vlaknine), grenčine (seskviterpenske laktone), fenolne kisline ter sterole. Grenčice so znane po spodbujevalnem učinku na prebavo, fenolne komponente pa delujejo protivnetno in antioksidativno.

Tekst: ZALA GOMBOC, univ. dipl. ing. živ. Tehn.

Foto: Shutterstock

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.