Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Kaj bi videli, če bi skočili iz svoje kože?

Kaj vemo o samih sebi? Kako delujejo naši organi, žilni sistem, okostje, mišičevje? Kako se naše telo spreminja skozi čas, kako nanj vpliva zdrav ali manj zdrav življenjski slog in celo bolezen?
Vse to boste lahko na pravih plastiniranih primerkih človeških teles videli na izredno zanimivi in poučni razstava Body Worlds Vital.

Plastinacija

Ko je prof. dr. Gunther von Hagens leta 1977 postal docent anatomije na univerzi v Heidelbergu, je odkril plastinacijo. Njeni postopki in metode so se kasneje še razvijali in posodabljali. Plastinacija je proces ali tehnika, s katero preprečimo propadanje človeškega telesa po njegovi smrti. Postopek plastinacije ga obdrži v pravi, izvorni obliki in barvi ter brez vonja. Rezultati so izjemni! 
Trupla najprej fiksirajo v formalinu. Nato preparirajo tkivne strukture, kot so žile, živci, mišice, ligamenti idr. Proces razgradnje preprečijo tako, da za nekaj mesecev namočijo truplo v kad z acetonom. Kasneje pa s posebnim postopkom aceton zamenjajo s kemijskimi polimernimi spojinami. 

Dr. von Hagens je okostja postavil v določen položaj (npr. košarkarja) na okostje je namestil tkivne je dosegel, da je mogoče na pogled jasno razločiti belo od sive substance hrbtenjače, ligamente in kite mišic na kosteh. Lahko vidimo na primer tumorje ali posledice srčnega infarkta na srčni mišici. Za popolno plastinacijo človeškega telesa je potrebnih približno 1500 ur.

Tudi del o diabetesu

Na razstavi, katere partner je tudi Zavod Diabetes bo del posvečen prikazu posledic diabetesa, v tednu svetovnega dne diabetesa (12.-16. 11.) pa bomo v okviru kampanje Bodi odličnjak izvajali tudi brezplačne meritve sladkorja, na voljo pa bodo tudi brezplačni izvodi publikacije Diabetes.

Vabljeni vsak dan do 20. januarja.

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.