Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Nosečniški diabetes in višje temperature

Gestacijski ali nosečniški diabetes je oblika diabetesa, ki se pri nekaterih ženskah pojavi med nosečnostjo.  Čeprav te ženske pred zanositvijo niso imele problemov z diabetesom, se jim sladkor v krvi poveča približno v drugem trimesečju. Razlog je inzulinska odpornost, ki se pojavi kot posledica hormonskega delovanja inzulinu nasprotnih hormonov.

Znano je, da se občutljivost na inzulin povečuje z izpostavljanjem telesa hladnejšim temperaturam, ko telo, da bi se ogrelo, proizvaja več toplote. Raziskovalci iz Inštituta za klinične ocene znanosti Bolnišnice Mount Sinai in Univerze v Torontu, Kanada, pa so raziskovali povezavo med temperaturami zunanjega zraka in tveganjem za gestacijski diabetes.  Pokazalo se je, da vsako povečanje temperature  zunanjega zraka za 10 stopinj Celzija poveča tveganje diabetesa v nosečnosti za 6 do 9 odstotkov.  Pri tem so pod nizke zunanje temperature šteli tiste pod 10 oC, med visoke pa v povprečju 24 o C.

Raziskava je trajala polnih 12 let in v tem času zajela preko 500.000 žensk v povprečni starosti enaintrideset let. Ženske so bile v obdobju 30 dni pred pregledom izpostavljene različnim temperaturam in gestacijski diabetes se je pojavil pri 4,6 odstotku žensk, ki so bile izpostavljene ekstremno nizkim temperaturam, medtem ko se je ta delež zvišal na 7,7 odstotkov pri nosečnicah, ki so bile izpostavljene visokim temperaturam.

Znanstveniki opozarjajo, da bi se kot posledica globalnega segrevanja utegnilo povečati število gestacijskih diabetesov v svetovnem merilu. Vprašanje pa je, kako se z gestacijskim diabetesom soočajo v toplih predelih sveta, na primer v Afriki ali Aziji.

Tekst: J.K.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.