Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Opolnomočite se

Pomemben element opolnomočenja bolnika je povezan s svobodno izbiro med različnimi možnostmi ter s samostojnim in prostovoljnim odločanjem. Vendar zdravniki in psihologi ugotavljajo, da človek, ki zboli, pogosto na lastno željo, zaradi spleta okoliščin, neredko pa celo pod prisilo, svoje kompetence svobodne izbire med razpoložljivimi možnostmi zdravljenja in  odločitev prepusti nekomu drugemu.
Pogosto so to domači (starši, otroci, bratje, sestre, zakonec, partner, sorodnik) ali pa zdravniki in ostali zdravstveni strokovnjaki, terapevti, psihologi,  na koncu pa celo prijatelji, znanci, sodelavci ali celo  neznanci, ki se v danem trenutku, ko je človek najbolj  nemočen, pojavijo v njegovem življenju. Nekateri bolniki se kmalu zavedo pomembnosti lastnega odločanja in svojih kompetenc pri zdravljenju na dolgi rok in se spet kmalu vrnejo k lastnemu odločanju. Pravica do svobodnega, samostojnega odločanja sodi med nepogrešljive in neodtujljive človekove pravice.
Drugi, ki so sicer v manjšini, pa se iz različnih razlogov za vedno odpovedo pravici in možnosti za izbiranje in sprejemanje odločitev po lastnem okusu in po lastni presoji. Prav na to skupino je treba biti pri opolnomočenju še posebej pozoren in ji posvetiti dovolj strokovne skrbi.
V vsakdanji praksi se tovrstna pozornost in skrb odražata v prijaznem pogovoru, naklonjeni pomoči, razumljivem poučevanju, nevsiljivem prepričevanju, sprotnem informiranju in odprtem sodelovanju brez fige v žepu. Bolnikom je treba stati ob strani tako, da sicer čutijo navzočnost in opazijo pozornost vseh, ki bi jih utegnili potrebovati, a hkrati vidijo, da jih nihče ne omejuje in jim ne reže peruti.
Nasprotno, bolnike, ki so kakorkoli prizadeti zaradi bolezni, motenj in poškodb, je treba nenehno opogumljati in podpirati. Na pravo pot jih usmerjamo le v tolikšni meri in tedaj, ko to resnično  potrebujejo. Sicer pa jih je treba pustiti in jim omogočiti, da svobodno zadihajo, zavihajo rokave, se soočijo z ovirami in jih premagujejo ali vsaj skušajo premagovati tudi s svobodno izbiro in suverenim, neodvisnim sprejemanjem odločitev. Kadar ugotovimo, da tega niso sposobni, jih podpremo in jim priskočimo na pomoč ter po potrebi namesto njih prevzamemo tudi del njihovih kompetenc, povezanih s prosto izbiro in s svobodnim odločanjem. Pri tem se moramo zavedati in pri svojem razmišljanju, obnašanju in ravnanju  upoštevati, da je tovrstni prenos pristojnosti le začasna rešitev. Zato je treba nenehno preverjati, ali je bolnik še vedno nesposoben samostojnega delovanja na tem področju, ali se nam oziroma njemu to samo dozdeva ali pa se morda celo zaveda, da bi vajeti izbire in odločanja lahko že popolnoma prevzel v svoje roke, pa okleva zaradi strahu in negotovosti ali morda celo iz vljudnosti in bojazni, da bi s tem koga prizadel
Na opolnomočenje bolnika za prosto izbiro in svobodno odločanje morajo biti še posebej pozorni predvsem zdravniki in zdravstveni delavci, na katere se bolnik obrača v svoji stiski in jim tudi popolnoma zaupa. Njegovi najbližji, ki mu v želji,da bi mu pomagali in mu kar najbolj olajšali življenje, lahko neredko bolj škodijo kot koristijo. Psihologi poudarjajo, da je včasih bolje človeka vreči v more različnih možnosti malce prezgodaj kakor prepozno. Če se tam nato res ne znajde pa mu lahko še vedno vržemo rešilni pas.

 

Kdo ima prav?

Če se zgodi, da se svojci pritožujejo čez bolnika, češ da ne upošteva njihovih dobronamernih
navodil, se izkušeni diabetologi ponavadi zavzamejo za bolnika in preverijo ali ima sploh
možnosti, da bi se ravnal po navodilih. Mati bi morda jedla več solate, če bi imela urejene
zobe, torej ni problem v tem, da noče, temveč, da ne more upoštevati navodil o zdravi prehrani diabetikov.                                  

 

Tekst: Mag. Nina Mazi,dr. med. 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.