Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Zgornja meja za vnos sladkorja previsoka

Za vse, kar pojemo, obstajajo strokovna priporočila, vendar se lahko med seboj tudi bistveno razlikujejo. Tako velja za Američane vladno priporočilo, da lahko dnevno zaužijejo 25 odstotkov kalorij v obliki dodanega sladkorja, kar pa je dosti več, kot je na osnovi novih dognanj prebivalstvu priporočilo Ameriško združenje za srce. Združenje priporoča, naj ljudje ne zaužijejo več kot 5 odstotkov svojih dnevnih kalorij v obliki dodanega sladkorja, kar je precej nižje od trenutne ravni porabe in tudi manj, kot priporočajo prehranske smernice Ministrstva za kmetijstvo ZDA. Povprečni Američan zaužije namreč kar 35 odstotkov dnevnih kalorij v obliki dodanega sladkorja. Strokovna raziskava, objavljena v Endocrine Society’s Journal, se je osredotočila prav na ta odstopanja med priporočili, predvsem pa so želeli avtorji dognati, ali nima zgornja meja 25 odstotkov morebiti škodljivih posledic na zdravje.

»Obstajajo dokazi, da imajo ljudje, ki uživajo več sladkorja, večjo verjetnost za bolezni srca in diabetes, prehrana z visokim vnosom sladkorja dejansko spodbuja te bolezni, zato so vladne prehranske smernice zelo sporne,« je opozoril eden izmed avtorjev raziskave, Kimber Stanhope, Univerza v Kaliforniji.

Podrobnosti raziskave

Raziskovalci so 48 udeležencem raziskave med nekajdnevnim bolnišničnim testiranjem omogočili uravnoteženo prehrano s 55 odstotki kompleksnih ogljikovih hidratov. Ko so zapustili raziskovalni center, so se prehranjevali po svojih ustaljenih navadah, vendar pa je 16 oseb iz skupine poleg tega moralo v treh dnevnih obrokih zaužiti živila z glukozo, fruktozo ali veliko vsebnostjo fruktozno-koruznega sirupa, s katerim običajno sladijo pijače. S tem so dobili dnevno 25 odstotkov kalorij v obliki dodatnega sladkorja. Izkazalo se je, da zaužitje treh sladkih pijač z visoko vsebnostjo fruktoznega koruznega sirupa na dan že v obdobju dveh tednov poveča dejavnike tveganja za srčne bolezni, vključno s povišanim holesterolom in trigliceridi v krvi.

 

DL

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.