Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Diabetes in poškodbe zaradi padcev

Sladkorna bolezen lahko v marsičem poslabša aktivno in zdravo staranje. Tako je veliko večja verjetnost, da si bo diabetik tipa 1 zlomil kolk.

Pri moških in ženskah z diabetesom tipa 1 obstaja višje tveganje za zlom kolka, kot je to normalno, poroča revija Diabetes Care.  Deset let so raziskovalci sledili 24.605 ljudi pod starostjo 30 let, ki so jih sprejeli v bolnišnico zaradi diabetesa. Raziskovalci so nato primerjali število kolčnih zlomov  med njimi in ljudmi iste starosti in spola med ostalim prebivalstvom.

Ugotovili so, da je pri moških z diabetesom tipa 1 verjetnost, da si bodo zlomili kolk, kar 7,6 krat večja, pri ženskah z diabetesom tipa 1 pa kar 9,8 krat večja kot pri ostalem prebivalstvu. Tveganje, da si bo diabetik tipa 1 zlomil kolk, je izrazito povečana že pred štiridesetim letom starosti, potem pa se še zvišuje. Tako pri moških kot pri ženskah z zapleti diabetesa se tveganje za zlom kolka dramatično poveča.  Pri osebah z diabetičnim obolenjem ledvic, denimo, se tveganje, da si bodo zlomili kolk, poveča za 30 krat v primerjavi z ostalim prebivalstvom. Verjetnostni račun pokaže, da si bo vsak petnajsti diabetik s tipom 1 zlomil kolk pred dopolnjenim 65 letom.

Ključnega pomena pri izogibanju zloma kolka je izogibanje padcem in dobra telesna kondicija, ki si jo pridobimo z gibanjem. Pri diabetikih pa je izrednega pomena tudi tesna kontrola krvnega sladkorja, s čemer preprečujejo zaplete diabetesa, ki pri padcih povečujejo verjetnost  zloma kolka, kot je pokazala študija.

DIABETIKI NAGNJENI K SLABLJENJU KOSTI

Trebušna maščoba ni sprejemljiva le iz estetskih razlogov in nevarnosti presnovnega sindroma, s katerim se začne sladkorna bolezen, marveč po najnovejših ugotovitvah raziskovalcev ogroža tudi kosti.Obseg pasu in kostna masa

Visceralna (trebušna) maščoba, ki obdaja organe v trebušni votlini, bistveno povečuje tveganje za pojav sladkorne bolezni in z njo povezanih zapletov. Izkazalo pa se je, da pri diabetikih botruje tudi izgubljanju kostne mase, oziroma pospešenemu redčenju kostne substance. Sladkorni bolniki so bolj izpostavljeni izginjanju kostne mase in slabljenju kosti. Maščobne obloge v predelu trebuha in odvečna visceralna maščoba povečujejo vsebnost maščob v kostnem mozgu in znižujejo kostno gostoto. Podrobnosti pričujočega mehanizma znanstveniki še preučujejo, a je njihovo sporočilo kljub temu jasno: maščobne obloge v predelu trebuha so vsestransko nevarne.

DR. NINA MAZI, JOŽICA KEK

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.