Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Indeks telesne mase ali obseg pasu? Oboje!

Utrujeni, napeti in izčrpani in vsak večer pripravljeni na počitnice, tako, se ljudje počutimo na koncu delovnega dne. Ker smo čez dan stalno v gibanju, veliko je tudi stresa, se nam zdi normalno in pravilno, da v prostem času ne počnemo ničesar in samo poležavamo pred televizijo. Nekaterih ne zaskrbi niti, ko opazijo, da so že dobili trebušček, saj ne slutijo, da so že močno ogroženi in jih številne bolezni lahko stanejo tudi življenja.

Raziskave so pokazale:  ko se poveča obseg trebuha preko določene meje, se začnejo bolezenski procesi in sicer povišan krvni tlak, poapnenje žil in strjevanje krvi. Brez resnih protiukrepov obstaja dolgoročna možnost srčne ali možganske kapi. To zdravstveno stanje je znak metaboličnega sindroma in prediabetesa.
Dobra novica pa je, da lahko mastno podkožje v trebuhu odstranimo le z malo truda. Malenkostna sprememba v načinu življenja se nam že lahko obrestuje, počutili se bomo bolje, več bo optimizma in še videz bo lepši.

Obseg trebuha

Do nedavnega sta se v medicinini uporabljali dve formuli za izračun telesne mase: indeks telesne mase (BMI Body Mass Index) in indeks Broca. Zadnje raziskave pa kažejo, da so daleč najbolj pomembne maščobne obloge na notranjih organih in trebušni obseg, česar  omenjena indeksa ne povesta. Med najbolj ogrožene za visok krvni tlak ali diabetes spadajo osebe z relativno normalno telesno težo, malo mišic in velikim trebuhom.
Za meritev obsega pasu saj potrebujete običajni šiviljski meter, meritev opravite v stoječem položaju in brez obleke. Trak postavite na sredino med spodnjim rebrom in bedrno kostjo ter najdebelejšim delom trebuha. Popek je pri različnih ljudeh postavljen drugače,  vedno pa se meri približno 3 do 5 cm nad njim. Počasi izdihnite in odčitajte številko na traku. 

Moški

Ženske

Nevarnost za zdravje

več kot 94 cm

 

več kot 80 cm

++

      več kot 102 cm

več kot 88 cm

+++

      več kot 106 cm

več kot 94 cm

++++

Moški, ki želi biti zdrav,  naj nikoli ne bi imel obsega pasu nad 94 cm. Zapomnite si tudi, da je vsak centimeter nad zgornjo mejo kritičen za vaše zdravje.

Metabolični sindrom

Sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost ali povečane vrednosti maščob v krvi ni problem vsak zase, temveč gre za skupek težav, ki izvirajo iz povečanega obsega trebuha. Te težave imenujemo »metabolični sindrom«.

Kriteriji za ugotavljanje metaboličnega sindroma:

Obseg trebuha

  • 102 za moške
  • 88 cm za ženske

Krvni tlak

  • 130/85 mm/Hg

Sladkor v krvi

  • 7,0 mmol/l

HDL – holesterol

  • 1,0 mmol/L za moške
  • 1,2 mmol/l za ženske

Trigliceridi

  • 1,7 mmol/l

O metaboličnem sindromu govorimo, ko se zdravstveni izvidi nahajajo nad vrednostmi v tabeli. Glavni vzroki za nastanek maščobnih oblog so nepravilna prehrana, premalo  gibanja in prevelike porcije. Drugi pomembni vzroki, ki vplivajo na nastanek maščobnih oblog pa so še staranje, alkohol, nepravilne diete, kajenje in psihološki dejavniki. Prvi korak za zmanjšanje obsega vašega trebuha je - več časa za pripravo obrokov. To vključuje nakup sveže in polnovredne hrane, pripravo obroka  in uživanje ob krožniku, brez hitenja in predvsem brez prevelikih porcij. Zelo pomembno je, da se po obroku ne uležete, bolje je malce posedeti za mizo, nato pa se odpraviti na sprehod.

Dr. Nina Mazi

 

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.