Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Poleti namenite negi kože več časa

Poleti namenite negi kože več časa

Poletje je tu, nekateri ste že na morju, nekateri boste tja šele odšli. Seveda boste šli nekateri tudi v hladnejša okolja jezer ali rek toda sonce je enako močno povsod. V poletnem času večina ljudi del dneva preživi na prostem, zaradi česar je izpostavljenost kože vremenskim dejavnikom, kot so sonce, veter in voda večja od običajne.

To lahko pripelje do večje izsušenost in tudi rdečica se lahko pojavi zaradi sonca. Temu  se lahko izognemo, a moramo koži posvetiti več časa in jo negovati intenzivneje kot običajno. Koža, ki je bila izpostavljena soncu, izgubi vsaj nekaj vlažnosti, ki jo je treba nadomestiti. Koža se do neke mere sama obnavlja in se brani pred negativnimi zunanjimi vplivi, vseeno pa je ne smemo pretirano izpostavljati zunanjim mehanskim in kemičnim vplivom. Še posebno, če ste diabetik.
Če imate diabetes in povišan krvni sladkor, telo izgublja tekočino tudi skozi uriniranje, kar lahko povzroči, da koža postane dehidrirana. Ljudjem z diabetesom se pogosto pojavijo težave s kožo, ki se pripisujejo bolezni. Koža lahko postane suha, če živci, še posebej tisti v nogah in stopalih, ne bodo dobili sporočila, da naj ohranijo kožo mehko in vlažno (zaradi diabetične nevropatije). Poleg tega lahko suha koža postane rdeča in vneta, lahko popoka in se lupi. Virusi tako lažje vstopijo skozi razpoke in povzročijo okužbo.

Nekaj napotkov za zaščito kože diabetikov poleti

• Za zaščito vaše kože pred soncem, uporabite zaščito z visokim zaščitnim faktorjem.
• Nanesite balzam za ustnice za preprečevanje razpokanih ustnic.

• Pri tuširanju uporabite toplo (ne vročo) vodo in blago milo 
• Izogibajte se kopanja v topli vodi.
• Izogibajte se dolgim prham.
• Kože ne drgnite.
• Po tuširanju nanesite blag losjon za preprečevanje suhe kože.
• Izogibajte se praskanju kože. Nanesite vlažilno kremo namesto tega.
• Omejite izdelke, ki jih uporabljate za nego kože, da zmanjšate možnosti za reakcijo.
• Pijte veliko vode.

Poleti mora diabetik paziti, da ne dobi večjih opeklin, ki jih lahko prinesejo močni sončni žarki, saj lahko nastanejo mehurji, ki pa se jim moramo zopet  lotiti previdno. Nikakor jih ne smemo predreti, temveč poskrbeti, da ne pride do okužbe, z ustrezno higieno in nego.
Koža je rahlo kisla, da se brani bakterij, vendar pa lahko z neustrezno higieno njeno sposobnost za zaščito uničimo. Prvo na seznamu pri negi kože je seveda odstranjevanje umazanije s prho. Ta naj ne bo prevroča in, če je možno, mila ne uporabljajte vsak dan. Po prhanju kože ne drgnite z brisačo, raje jo samo popivnajte. Vsakodnevna uporaba mil koži onemogoči, da bi obnovila svoj zaščitni plašč, zato jih ne smemo uporabljati vsak dan. Bistvena je tudi izbira sredstev za prhanje, ki naj imajo pH čim bližji pH-ju kože. Naslednji korak je nadomeščanje vlage, ki jo je koža čez dan izgubila. Mnogi menijo, da lahko vlažnost kože nadomestimo samo z vodo, na primer  s prhanjem, vendar voda lahko še dodatno izsuši kožo.

 

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.