Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Zlom kolka zaradi padca pogostejši pri diabetikih

Sladkorna bolezen lahko v marsičem poslabša aktivno in zdravo staranje. Tako je veliko večja verjetnost, da si bo diabetik tipa 1 zlomil kolk. Pri moških in ženskah z diabetesom tipa 1 obstaja višje tveganje za zlom kolka, kot je to normalno, poroča revija Diabetes Care

Deset let so raziskovalci sledili 24.605 ljudi pod starostjo 30 let, ki so jih sprejeli v bolnišnico zaradi diabetesa. Raziskovalci so nato primerjali število kolčnih zlomov  med njimi in ljudmi iste starosti in spola med ostalim prebivalstvom. Ugotovili so, da je pri moških z diabetesom tipa 1 verjetnost, da si bodo zlomili kolk, kar 7,6 krat večja, pri ženskah z diabetesom tipa 1 pa kar 9,8 krat večja kot pri ostalem prebivalstvu.

Tveganje, da si bo diabetik tipa 1 zlomil kolk, je izrazito povečana že pred štiridesetim letom starosti, potem pa se še zvišuje. Tako pri moških kot pri ženskah z zapleti diabetesa se tveganje za zlom kolka dramatično poveča.  Pri osebah z diabetičnim obolenjem ledvic, denimo, se tveganje, da si bodo zlomili kolk, poveča za 30 krat v primerjavi z ostalim prebivalstvom. Verjetnostni račun pokaže, da si bo vsak petnajsti diabetik s tipom 1 zlomil kolk pred dopolnjenim 65 letom.

Ključnega pomena pri izogibanju zloma kolka je izogibanje padcem in dobra telesna kondicija, ki si jo pridobimo z gibanjem. Pri diabetikih pa je izrednega pomena tudi tesna kontrola krvnega sladkorja, s čemer preprečujejo zaplete diabetesa, ki pri padcih povečujejo verjetnost  zloma kolka, kot je pokazala študija.

 

JOŽICA KEK

 

 

 

Galerija

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.