Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Sadje lahko zniža krvni sladkor

Če boste potovali po tropskih deželah, boste zagotovo naleteli na sadje z imenom Momordica charanita, ki ji pripisujejo pozitivne učinke na krvni sladkor. Pri nas se je drži izraz grenka melona, ki jo nabirajo tako za hrano kot za zdravilo. Grenak okus je moteč v primerjavi z drugim slajšim sadjem, zato grenko melono po navadi pripravljajo tako, da zavrejo liste in stebla ter si pripravijo čaj. Nekateri jo kuhajo s karijem ali mesom, spet drugi v solati, kamor dodajo kakšen slajši sadež, na primer papajo. Komercialno se rastlina uporablja kot prašek za čaj ali v obliki kapsul. Njen ekstrakt ima dolgo zgodovino uporabe pri zdravljenju številnih bolezni, vključno z diabetesom. 

Različne dele grenke melone vključno z listi, steblom, zelenimi plodovi in semeni  uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni, pri čemer so poglavitne učinkovine peptidi in alkaloidi, ki imajo hipoglikemične lastnosti, podobno kot inzulin.
Danes je po svetu opravljenih že 140 študij, 40 na odraslih ljudeh in dodatnih 100 na živalih. V raziskavah so uporabljali ekstrakt od celotne rastline, sadni sok, liste in semena. Pri 120 študijah so poročali o aktivnih in pozitivnih učinkih (stimulacija perifernih in skeletnih mišic izrabe glukoze, zaviranje črevesnega privzema glukoze, spodbujanje ključnih encimov, ohranjanje otoček beta celic in njihove funkcije,  zaviranje heksokinazne aktivnosti), medtem ko pri preostalih 20 ni prišlo do izboljšanja. Neaktivnosti in neizboljšanje povezujejo z uporabo različnih ekstraktov in izoliranih spojin, trajanja eksperimentov (kratko časovno obdobje), doze spojin (previsoke doze imajo toksični učinek).

Pri podganah z diabetesom je bilo dokazano, da oralno uživanje sadnega sok lahko vodi do izločanja inzulina iz trebušne slinavke endokrinih beta celic, ter da se bistveno povečala število beta celic. Pri vodnem in alkoholnem izvlečku iz sadja so ugotovili stimuliran privzem glukoze periferni celici. Če povzamemo so rezultati jasno pokazali, da lahko ekstrakti grenke melone vplivajo na urejanje glukoze v krvi preko dveh mehanizmov. Najprej lahko regulira koliko glukoze se absorbira v črevesju v krvi po obroku, in drugič, lahko stimulira privzem glukoze v skeletnih mišičnih celicah enako kot inzulin. 

Rastlina ima več kot 225 različnih zdravilnih sestavin, ki izvajajo svoje zdravilne učinke poleg diabetesa še pri drugih težavah. Je pa potrebno omeniti, da je grenka melona alternativa naravna terapija, študije poročajo tudi o hipoglikemijah, zato se je pri zdravljenju z zdravili o uporabi potrebno posvetovati z diabetologom.

VEČ O GRENKI MELONI

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.