Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Vzgoja zdravega otroka v svetu zaslonov

Eden osrednjih strokovnih dogodkov prvega sejma sodobne medicine Medical v Gornji Radgoni  je bila problemska konferenca »Vzgoja zdravega otroka v svetu zaslonov« 14. aprila 2016. Med udeleženci konference, ki jo je vodila Darja Lovšin iz Zavoda Diabetes so bili zaposleni v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju iz vse Slovenije.

Zaradi nezdravega življenjskega stila se diabetes tipa 2 pojavlja že med najstniki, vse več je debelosti, ob tem pa se pojavlja nova realnost, paralelni svet zaslonov v katerem je lahko vse lepše in manj komplicirano. Sedeč, neaktiven stil življenja, ki ga terjajo zasloni poraja tudi skrb, kakšno bo psihofizično zdravje naših potomcev, ko odrastejo? 

Zavod Diabetes je na odlično organiziranem strokovnem srečanju zbral strokovnjake različnih specialnosti od diabetologije, družinske in športne psihologije, spletnega komuniciranja ter vzgoje in izobraževanja, ki so interdisciplinarno osvetlili aktualno problematiko. Prvič so bili  predstavljeni rezultati nove študije, opravljene med osmošolci in devetošolci (B. Kampjut OŠ Franceta Bevka), po kateri kar 97 %  anketiranih starejših osnovnošolcev (8. in 9. razred) uporablja pametni telefon; največ za pisanje sporočil (97 %), poslušanje glasbe in gledanje glasbenih videoposnetkov (93 %), fotografiranje (89 %) in za uporabo različnih aplikacij (88%). 

PROGRAM KONFERENCE

Darja Lovšin, Zavod Diabetes
Zdravje otrok v novo porajajoči se stvarnosti 

Barbara Kampjut,  univ. prof. slov., OŠ Franceta Bevka Ljubljana
Osnovnošolci v vzporednem svetu aplikacij za mobilne telefone

Mag. Breda Forjanič, vrtec Manka Golarja, Gornja Radgona
Vzgoja za medije v vrtcu 

Matej Špehar, digitalna agencija  TO DO - COMMUNICATE ONLINE
Plusi in minusi komuniciranja v svetu zaslonov

Doc. dr. Primož Kotnik, dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana
Debelost in diabetes tip 2 pri otrocih: kako velik je lahko vpliv zaslonov?

Dr. Andreja Poljanec, univ, dipl. psih., Študijsko- raziskovalni center za družino
Rahločutno starševstvo v svetu zaslonov

Prof. dr. Matej Tušak, dipl. psih., Fakulteta za šport Ljubljana
Kako motivirati otroka za gibanje v svetu zaslonov?

Razprava z zaključki

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.