Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Slabši spanec vam lahko dvigne sladkor v krvi

Se tudi vam kdaj zgodi, da se po priporočljivih osmih urah spanja zbudite še bolj utrujeni kot pred odhodom v posteljo? Niste edini, saj nespečnost postaja pogost problem. Slaba vzmetnica, pretopla soba, nepravilna razporeditev pohištva, pretok negativne energije?  Kakorkoli, če ne boste ugotovili, kje je težava, se lahko neprespanost odrazi tudi na slabšem krvnem sladkorju

Spanje in diabetes

Definicija pravi, da je nespečnost nezmožnost zaspati, vztrajati v spanju ali se prebuditi brez občutka osveženosti in obnovljenosti. Za kronično velja, ko traja dlje od meseca dni. Težave s spanjem vplivajo na številne procese v našem telesu: na pozornost in spomin, motorične odzive in obvladovanje čustev. Neprespanost načenja imunski in endokrini sistem, raziskovalci pa so ugotovili, da vodi do debelosti, depresije, povišanega krvnega tlaka, pa tudi sladkorne bolezni. Tisti, ki dnevno spijo manj kot pet ur, naj bi imeli povečano tveganje za diabetes tip 2, že ena sama neprespana noč pa lahko vpliva na delovanje možganov. Preveč dremanja podnevi, moteni ciklusi budnosti in spanja, prekomerno pitje alkohola ali kofeina in kajenje pred spanjem, so tudi možni vzroki za nekvaliteten spanec. Neprespanost vpliva tudi na presnovo, odpornost na inzulin se povečuje, zato zdravniki svarijo, da je sladkornim bolnikom spanec tako pomemben kot zdrava prehrana in gibanje. Spanje sladkornih bolnikov pa je poleg drugih možnih dejavnikov lahko moteno tudi zaradi hipoglikemije. Nočna hipoglikemija je zelo pogost pojav in pomeni znižanje glukoze v krvi v času spanja pod 3 mmol/L, najpogostejša pa je med  drugo in četrto uro zjutraj. Nočne hipoglikemije lahko bolnika privedejo do strahu pred spanjem.

Kako si pomagati?

Pomembno je, da se v posteljo odpravite ob približno isti uri in se ob isti uri tudi zbujate. V spalnici poskrbite za mir in svež zrak, postelja pa naj bo udobna in namenjena samo spanju. Ne telovadite tri ure pred spanjem, da se telo umiri. Pozne večerje odpadejo. Če  se kljub vsemu vaša nespečnost ponavlja in je že kronična, poiščite pomoč.

 Tekst: JOŽICA KEK

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.