Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Najprej beljakovine in solata
Večina dietnih pravil je v praksi nemogoče uresničiti brez večjega napora in odpovedovanja. V zadnjem času se veliko govori predvsem o zmanjšanju vnosa kalorij, skromnejših porcijah in omejevanju diabetikom neprijaznih živil.
Pogosto pa se pozablja na uživanje vode ali razredčenega jabolčnega kisa pred obrokom, na dodajanje kurkume/karija in cimeta jedem ter na uporabo ostalih začimb. Več pozornosti je treba posvetiti tudi razmerju živil na krožniku. Pol krožnika naj bo namenjeno sadju in zelenjavi, četrtina škrobnatim jedem in žitaricam, preostala četrtina pa beljakovinam.
Zanimiva pa je tudi nova ugotovitev kanadskih znanstvenikov, ki poudarjajo celo pomen vrstnega reda uživanja živil. Če se najprej lotimo beljakovin in zelenjave, oziroma sadja, ogljikove hidrate pa prihranimo za konec obroka, lahko mimogrede učinkovito preprečimo navale previsokih
vrednosti inzulina in neugodnega nihanja sladkorja v krvi.
Torej francoski vzorec s solato kot predhodnico kosila na začetku dobiva veljavo
tudi pri dobrem uravnavanju krvnega sladkorja.
Dr. Nina Mazi