Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Spodbudna pravila prehranjevanja

Najprej beljakovine in solata

Večina dietnih pravil je v praksi nemogoče uresničiti brez večjega napora in odpovedovanja. V zadnjem času se veliko govori predvsem o zmanjšanju vnosa kalorij, skromnejših porcijah in omejevanju diabetikom neprijaznih živil. 

Pogosto pa se pozablja na uživanje vode ali razredčenega jabolčnega kisa pred obrokom, na dodajanje kurkume/karija in cimeta jedem ter na uporabo ostalih začimb. Več pozornosti je treba posvetiti tudi razmerju živil na krožniku. Pol krožnika naj bo namenjeno sadju in zelenjavi, četrtina škrobnatim jedem in žitaricam, preostala četrtina pa beljakovinam.

Zanimiva pa je tudi nova ugotovitev kanadskih znanstvenikov, ki poudarjajo celo pomen vrstnega reda uživanja živil. Če se najprej lotimo beljakovin in zelenjave, oziroma sadja, ogljikove hidrate pa prihranimo za konec obroka, lahko mimogrede učinkovito preprečimo navale previsokih 
vrednosti inzulina in neugodnega nihanja sladkorja v krvi.
Torej francoski vzorec s solato kot predhodnico kosila na začetku dobiva veljavo
tudi pri dobrem uravnavanju krvnega sladkorja.

Dr. Nina Mazi 

                                                                   

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.