Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Diabetik ima talent

Intervju: JERNEJ KOZAN

DIABETIK IMA TALENT

V vasici Tribuče blizu Črnomlja je doma najbolj gibljiv diabetik, kar jih poznam. Plesalec, ki ga je oddaja Slovenija ima talent izstrelila med mlade zvezde, se med izvajanjem »robotnih« in valovitih gibov zdi kot iz nekega drugega planeta. Njegovo premikanje nog, rok in celotnega telesa je kakor gibanje v počasnem posnetku in tudi sladkorna bolezen ga ne ustavi pri uresničevanju njegovega talenta. Na oddaji Slovenija ima talent ste ga lahko spremljali vse do finala, na internetnih straneh pa si lahko ogledate tudi njegov prvi, a odličen videospot. Pravi, da nikoli ne smeš obupati nad tem, kar imaš rad in zagotovo boš nekega dne doživel upeh. Sam je tudi dokaz za to. Med drugim smo opazili, da je Jernej tudi dolgoletni naročnik revije Dita in je tako tudi na področju izobraževanja o zdravju pravi odličnjak.

Kako se je začela tvoja plesna pot?
Pred mano je treninge hiphopa obiskovala moja sestra, ki se je zelo trudila, da bi me navdušila nad plesom. To me najprej ni zanimalo. Nato pa sem le poskusil. Na prvih treningih sem bil dobesedno »lesen«. Tudi trener je menil, da bi bilo bolje, da se lotim česa drugega, saj v skupini ne bom uspel. V roku dveh let pa so se moji gibi izboljšali in tudi on je videl velik napredek. Še sem vztrajal in po petih letih se je moj trud poplačal tudi s finalom v oddaji Slovenija ima talent.

Širši Sloveniji si postal poznan prav po nastopih v oddaji Slovenija ima talent. Zakaj si se prijavil na avdicijo?
Za prijavo na avdicijo oddaje Slovenija ima talent sem se odločil enostavno zato, ker so me v to prepričali prijatelji in družinski člani. Tik pred avdicijskim nastopom pa me je prijela trema in živčnost, saj nisem vedel, kako bo publika in žirija sprejela to zvrst plesa. Na koncu se je ta odločitev izkazala za pravo, saj so bili vsi navdušeni. To mi je dalo veliko motivacije za naprej. Ko sem izvedel, da sem polfinalist, sem še bolj poprijel za delo in še več treniral, kar se je na vse zadnje tudi splačalo. Uvrstil sem se v finale in bil sem zelo šokiran in poln adrenalina.

Si imel zaradi nastopov v oddaji težave z urejanjem sladkorja? Verjetno je vse skupaj povzročalo dodatni stres zate?
Na dan avdicije sem imel probleme z visokim sladkorjem. Kljub korekcijam se je sladkor gibal med 13-17 mmol/l, nikakor ga nisem mogel spraviti v normalo. Nastop sem kljub temu opravil, pa čeprav je merilnik  kazal 16 mmol/l. Na koncu pa se je izkazalo, da sem imel zamašen set, skozi katerega se inzulin preko črpalke dovaja v moje telo in težavo sem odpravil takoj po nastopu. Za primer nizkega sladkorja pa imam s sabo vedno nekaj sladkega.

Si zaradi diabetesa pri plesu kakorkoli omejen?
Bolezen me pri plesu ne ovira. Razen takrat, ko imam previsok ali prenizek sladkor in moram to stanje popraviti. Zaradi saldkorne bolezni se moram zdravo prehranjevati, to je pozitivna posledica, za gibanje, ki je nujno za to stanje, pa poskrbim z vsakodnevnimi treningi in nastopi. Zaradi diabetesa se nikoli nisem počutil nemočnega ali omejenega, kar tudi dokazujem s tem, da razvijam svoj talent.

Kaj je bilo prej: diabetes ali ples?
Za sladkorno boleznijo sem zbolel pri štirih letih. Moja mami je bila tista, ki je opazila, da nekaj ni v redu. Nenehno sem  hodil na wc, izgubil sem veliko kilogramov, neprestano se mi je spalo in bil sem utrujen. Bili so tipični znaki za to bolezen. Ko je mama postala pozorna na to, so me odpeljali k zdravniku, kjer so mi namerili vrednost sladkorja v karvi kar 50 mmol/l. s plesom pa se ukvarjam od svojega sedemnajstega leta. Je del mojega vsakodnevnega življenja, zaradi tega sem tudi zelo aktiven, kar mi seveda pomaga pri urejanju diabetesa. S plesom pa sem pridobil tudi na samozvaesti, saj sem bil prej precej bolj sramežljiv fant.

Je tvoja inzulinska terapija posebej prilagojena tvojim treningom in nastopom?
Povprečno treniram eno uro na dan doma, v sobi, poleg tega pa sem prisoten na treningih hiphopa dvakrat tedensko, po eno uro in pol. Kljub vsakodnevnim treningom prehranjevanja ali inzulinske terapije  nimam posebej prilagojene. Pred in po treningu ali nastopu preverim nivo sladkorja in črpalko izklopim samo takrat, ko vem, da moj trening zelo naporen.

Se udeležuješ tudi tekmovanj? Kakšne projekte trenutno izvajaš?
Letos sem se prvič udeležil tekmovanj. Sadovi dobrega in rednega dela so že tukaj, saj sem se že uvrstil na državno, evropsko in svetovno prvenstvo. Trenutno sem zaseden z nastopanjem na različnih prireditvah ter po lokalih. Namen imamo narediti tudi nov posnetek, prav tako pa si želim dobiti menedžerja, s katerim bom lahko dobro sodeloval.

Tekst: Lara Logar

 

CELLFOOD kisik za življenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.