Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Ste lahko debeli in hkrati zdravi?

Debelost je za nekatere lepa, za druge ne. Dostikrat jo povezujejo s veseljem, češ debel človek je bolj vesel od suhca in kjer je veselje, ni stresa, zato pa se tudi bolezni ni bati. Na splošno pa se v našem koncu sveta na debelost gleda skozi črna očala, češ, bolezen je samo še vprašanje časa. Ali se morajo debeli ljudje res bati za svoje zdravje, tudi če so sicer metabolično zdravi, kar pomeni, da imajo normalen krvni tlak, holesterol in krvni sladkor?
Nekateri strokovnjaki trdijo, da ne. A raziskave te »benigne debelosti« niso dale prepričljivih dokazov in nekatere zadnje analize so precej zaskrbljujoče.  V članku, objavljenem v Annals of Internal Medicine so kanadski raziskovalci objavili izsledke študij, ki so trajale vsaj deset let  in odkrili, da je bilo pri metabolično zdravih odraslih ljudeh značilno bolj verjetno, da bodo doživeli srčni infarkt ali možgansko kap ali bodo prezgodaj umrli. Verjetnost, da so bo nekaj usodno zdravstveno zapletlo, je pri debelih ljudeh večja kot pri njihovih vrstnikih z normalno telesno težo. Le nekoliko povišana telesna teža, vendar še ne debelost, ob metabolični urejenosti ne povečuje tveganja.  
Po drugi strani pa  to, da je človek metabolično nezdrav, povečuje tveganje v vseh kategorijah telesne teže, celo pri normalni teži. Osnova za določanje, kdaj je človek debel je indeks telesne mase, kratko ITM.

Debelost zelo zvišuje zdravstveno tveganje

Velika danska študija, objavljena v  JAMA Internal Medicine je odkrila, da obstaja pri ljudeh s povišano telesno težo in tistih, za katere že velja, da so debeli, povečano tveganje srčnega infarkta, tudi če so metabolično zdravi. Previsoka telesna teža kljub temu, da je človek metabolično zdrav, zviša tveganje infarkta za 24 odstotkov, pri debelih pa je tveganje še veliko višje - 88 odstotkov – v primerjavi z metabolično zdravimi normalno težkimi ljudmi. Tako kot že prejšnja študija, tudi Danci ugotavljajo, da metabolična neurejenost visoko poviša tveganje v vseh kategorijah teže. 

Ti podatki so pomemben protidokaz splošno razširjenemu mnenju, tudi ponekod med strokovnjaki,  da ni previsoka teža nič hudega, če je človek sicer metabolično zdrav.

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.