Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Sladko in nekalorično

Izomalt je sladilo, ki ga prištevamo med neenergetska sladila, taka, ki jih označujemo tudi kot nadomestna ali umetna sladila. Med sladili je posebnež, saj gre za alkoholni sladkor, ki je pridobljen iz rdeče pese. Kot poliol disaharidov je naravna organska spojina, tako kot aminokisline in ogljikovi hidrati. Sladkorni polioli imajo podobno sladkost kot saharoza, a se iz črevesja ne vsrkavajo v popolnosti, zato so slabše dostopni kot vir energije, oziroma imajo majhen kalorični učinek. Gram izomalta ima tako samo 2 kaloriji v primerjavi s sladkorjem, ki jih ima 40. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa/GI je izomalt primerno sladilo za diabetike. Ima zelo intenziven, sladek okus in se ga zato odmerja v manjših količinah. V prevelikih odmerkih lahko povzroča diarejo, vendar so to količine, ki so močno nad normalnim odmerjanjem (50 g/dan). Ker je dobro odporen na vročino, je izomalt zelo primeren za peko sladic in v prehranski industriji za pripravo različnih sladkarij za diabetike. 

 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.