Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
Vas pogosto muči pomanjkanje energije? Utrujenost? Pomanjkanje energije je pogost spremljevalec sodobnega...
Pravilna ustna higiena je ključ do uspeha pri zdravju zob in obzobnih tkiv. Pri pacientih s sladkorno...
Ali diabetiki lahko jedo sladoled? Seveda, vendar pri tem ne smejo pretiravati. Ena kepica sladoleda...
Izomalt je sladilo, ki ga prištevamo med neenergetska sladila, taka, ki jih označujemo tudi kot nadomestna ali umetna sladila. Med sladili je posebnež, saj gre za alkoholni sladkor, ki je pridobljen iz rdeče pese. Kot poliol disaharidov je naravna organska spojina, tako kot aminokisline in ogljikovi hidrati. Sladkorni polioli imajo podobno sladkost kot saharoza, a se iz črevesja ne vsrkavajo v popolnosti, zato so slabše dostopni kot vir energije, oziroma imajo majhen kalorični učinek. Gram izomalta ima tako samo 2 kaloriji v primerjavi s sladkorjem, ki jih ima 40. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa/GI je izomalt primerno sladilo za diabetike. Ima zelo intenziven, sladek okus in se ga zato odmerja v manjših količinah. V prevelikih odmerkih lahko povzroča diarejo, vendar so to količine, ki so močno nad normalnim odmerjanjem (50 g/dan). Ker je dobro odporen na vročino, je izomalt zelo primeren za peko sladic in v prehranski industriji za pripravo različnih sladkarij za diabetike.