Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

BODI ODLIČNJAK IN IGRAJ NOGOMET

Zgodbe, kako so mlademu fantku prepovedali igrati nogomet v šoli in kako starejšega niso vključili v člansko moštvo slovenskega prvoligaša zaradi tega, ker imata diabetes lahko in morajo iti v pozabo. Dokaz za to je slovenska nogometna DIA reprezentanca, ki nas že nekaj let uspešno zastopa na evrospkih DiaEuro prvenstvih. Fantje, ki jih je skupaj zbral motor ekipe Dominik Soban in jih vodi priznani strokovnjak Simon Rosič so na zadnjem DiaEuro prvenstvu igrali zelo dobro in kot pravi odličnjaki v športnem premagovanju diabetesa, zastopali barve Slovenije. 
Sicer ne gre za nogometaša, toda kdo ne pozna kapetana slovenske košarkarske reprezentance Jureta Balažića, ki so mu že v zgodnjih letih profesionalne košarke odkrili diabetes tip 1. Juretova športna pot se je takrat skoraj končala, vendar je vztrajal in uspešna nadaljnja kariera je še en dokaz, da se da z diabetesom ukvarjati s športom tudi na profesionalni ravni. Zato je Jure tudi ambasador nacionalne kampanje za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak v kateri znane osebnosti iz sveta športa in kulture že nekaj let pomagajo širiti sporočila o preprečevanju in omejevanju diabetesa.
Da se fantje slovenske DIA reprezentance ne bi ohladili do naslednjega prvenstva morajo igrati. Da lahko igrajo seveda potrebujejo nasprotno ekipo. Da bi se slišalo daleč naokoli, kako se z diabetesom da normalno živeti in kakšen pomen ima šport za preventivo pred diabetesom, pa je potrebno še nekaj več. 
Tekma, na kateri jim bo na poti ne bo stala navadna ekipa, kar slovenski DIA reprezentanci tudi ne pritiče. Nasprotniki bodo Odličnjaki, ki jih vsi poznate: Jože Potrebuješ, Pero Lovšin, Gušti, Slaviša Stojanovič, Dušan Kosič, Omar Naber, Miran Rudan, Gregor Židan, Matej Rožič Mavrič, skupina Kalamari in še kdo so zagotovilo, da bo pred nami pred nami lep- športno-kulturno-zabavni dogodek, ki bo Svetovni dan diabetesa obeležil na način, ki mu v Sloveniji še nismo bili priča. 

Dogodek Bodi odličnjak in igraj nogomet se bo odvil 12. novembra ob 17. uri v dvorani Stožice in bo pred Svetovnim dnevom diabetesa (14.11), ko cel svet posluša sporočila o diabetesu, v Sloveniji letos sporočal nogometnega: »Zabijmo diabetesu gol!«

Dominik Soban, Zveza društev diabetikov Slovenije
Matej Lovšin, Zavod za izobraževanje o diabetesu
 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.