Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Diabetične razjede in diabetična polinevropatija

Diabetične razjede in diabetična polinevropatija

Specializiran center za periferne arterijske bolezni 

Prvi PVR rehabilitacijski center je medicinska sestra Daniela Truden ustanovila leta 2008 v Brežicah, leta 2012 pa so dejavnost razširili še v Ljubljano. PVR je kratica za »periferno vaskularno rehabilitacijo« kar pomeni, da v sodobnem zasebnem centru zdravijo in lajšajo kompleksne težave zaradi nezadostne periferijske prekrvavitve spodnjih okončin, diabetično stopalo in diabetično polinevropatijo.

Ustanoviteljica PVR centrov medicinska sestra Daniela Truden poudarja, da ja za dobro zacelitev diabetične rane potrebno združiti več različnih metod, kar jim uspeva, ker dobro sledijo razvoju v svetu in doma. Njihove paciente lahko razdelimo v dve skupino, v prvi vrsti so to diabetiki, ki prepoznajo začetne znake polinevropatije in takoj odreagirajo, v drugi skupini pa so bolniki, ki so obupali, ker so morali predolgo čakati na obravnavo v javnem zdravstvenem sistemu. Rane se zaradi kronično zvišanega krvnega sladkorja resda počasneje celijo, vendar se morajo diabetiki zavedati, da je rana, ki se ne zaceli v enem mesecu že kronična, zato morajo ukrepati prej, sicer so lahko posledice zelo hude.  Še posebej so veseli dejstva, da je med pacienti vse več takih, ki so prišli k njim po pomoč, ker so nekomu, ki ga poznajo, uspešno zacelili rano.  Opažajo, da so bolniki z resnimi zapleti diabetičnega stopala tisti diabetiki, ki imajo krvni sladkor povišan čez 10 mmol/l in tisti, ki jim krvni sladkor zelo niha. Žal je vse več njihovih pacientov moških po petdesetem letu, ki se jim je diabetes poslabšal potem, ko so izgubili delo ali pa jim dolžniki ne poravnajo računov, zaradi česar se je skrb za zdravje umaknila v drugi plan. 

Do sedemkrat boljši krvni pretok

Na prvem obisku, po predhodnem telefonskem naročilu, opravijo meritve gleženjskih indeksov, ki pokažejo, kakšen je periferni krvni obtok, ki je pri diabetikih pogosto zmanjšan, kar se kaže kot občutek hladnih nog in spremenjen občutek na dotik. Periferna vaskularna rehabilitacija ima za cilj izboljšati mikrovaskularni obtok, uspeh pa je ob uporabi sodobnih rehabilitacijskih sredstev po končani terapiji tudi do sedemkrat boljši pretok, kakor so dokazali na Inštitutu za klinično fiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Izboljšanje krvnega obtoka pomeni boljšo dostavo hranil in kisika, kar je izrednega pomena za obnovo tkiv in posledično celjenje rane. S pravilno rehabilitacijo, kakršno izvajajo v PVR centrih dosežejo tvorbo novih kapilar, kar je dolgoročen rezultat in pomeni boljše počutje na dolgi rok, ne samo v času terapije. Objektivno se dober rezultat rehabilitacije kaže v tem, da se diabetična rana ne ponovi več.

V rehabilitacijskem procesu uporabljajo terapijo s kisikom, ogljikovim dioksidom, elektromagnetno valovanje, elektrostimulacija, laser in podtlak pri velik ranah ko gre za kombinirano arterijsko in vensko problematiko. Medtem, ko se diabetične rane v povprečju celijo pol leta, je njihov čas bistveno krajši, saj je celjenje končano po mesecu in pol.

Pri deformiranih stopalih, ko je treba poiskati optimalno razbremenitev s sodobnimi kirurškimi postopki sodelujejo s kliničnim oddelkom za kirurške okužbe UKC Ljubljana, kjer se tej problematiki posveča dr. Igor Frangež. Gre za to, da je pri presajanju umetne ali človeške kože na razjedo potrebno pred in po operaciji zagotoviti dober krvni pretok, da se presadek vraste, za kar poskrbijo v PVR centru. Glede na to, da Zavod za zdravstveno zavarovanje kljub strokovno dokazanim prednostim izboljšav perifernega pretoka dejavnosti PVR centrov (še) ne pokriva, je njihov cilj pridobiti koncesijo za svojo dejavnost, dotlej pa je obravnava samoplačniška. 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.