Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Oči in diabetes

Oči in diabetes

Sladkorni bolniki so izpostavljeni večjemu tveganju za slabovidnost, povišani intraokularni tlak in pojavu zelene mrene (glavkoma), sive mrene (katarakte) in diabetičnih okvar mrežnice imenovanih diabetična retinopatija, pri kateri nihanje koncentracije glukoze v organizmu povzroči okvare mrežnice.  Pogosto postanejo ljudje pozorni na krvni sladkor prav zaradi nepričakovanega, relativno hitrega poslabšanja vida, ki sodi med zgodnje znake diabetesa. Nejasen, meglen vid se uvršča med najbolj pogoste potencialne zaplete sladkorne bolezni. Potrebno je skrbeti za preverjanje krvnega sladkorja in redne kontrolne preglede pri okulistu.

Sami si lahko pomagate tako, da oči krepite s posebnimi očesnimi vajami in skrbite za ustrezen počitek, spanje in sprostitev. Poleg tega pa nosite sončna očala, pokrivala s širokimi krajci, omejite čas pred fluorescenčnim zaslonom, nehajte kaditi (aktivno in pasivno), uživajte hrano, bogato z vitamini (A, C, E, betakaroten), minerali (cink, selen) ter omega-3 maščobami. Nujno poskrbite za optimalen nivo krvnega sladkorja, redno se gibljite vsaj 20 do 30 minut na dan, skrbite za optimalni krvni tlak in preverjajte vrednosti holesterola (LDL, HDL). Čim večkrat počivajte z zaprtimi očmi, vsako leto pojdite k okulistu, v primeru težav z vidom pa oiščite najboljšo možno terapijo pri zaupanja vrednemu specialistu oziroma terapevtu.  

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.