Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Težave z glivicami?

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki mu je nerodno obuti odprte čevlje? Rumeni nohti, ki so odebeljeni, lomljivi in okrušeni, luščenje, srbenje in razpoke na koži? Vse to so znaki okužbe z glivicami. Če jih imate, berite dalje.

Okužba je nalezljiva

Glivične okužbe so nalezljive, vendar za njih nismo vsi enako dovzetni. Genetika ima pri tem veliko vlogo, možnost okužbe pa se poveča, če ste sladkorni bolnik, imate previsoko telesno težo, spadate med starejšo populacijo in imate bolezni perifernega žilja ali živčevja. Glivice se pojavljajo pri ljudeh, ki so športno dejavni ter tistih, ki obiskujejo javna kopališča, bazene in savne. Dovzetni za okužbo so tudi posamezniki, ki so pretežni del dneva obuti, v stiku z vodo, čistili in živili z visoko vsebnostjo sladkorja. Za pojav glivic so potrebne ugodne razmere, predvsem pa temno, vlažno in zmerno toplo okolje. Z glivicami se lahko okužimo ne glede na letni čas, pogostejše pa so okužbe v toplejšem delu leta. V večini primerov jih najdemo med prsti na nogah, ob nohtih ter v kožnih gubah (dimlje, pod dojkami). Nohte in stopala najpogosteje napadejo glivice iz skupine dermatofitov, v nekaterih primerih pa tudi plesni in kvasovke.

Dermatofite delimo na antropofilne, geofilne in zoofilne. Prvi se prenašajo posredno ali neposredno prek okuženih površin in so prilagojeni roževini človeka, medtem ko se zoofili prenašajo iz živali na ljudi. Zaradi stikov z živaljo je okužb veliko, najpogosteje pri otrocih. Geofilni dermatofiti živijo v zemlji in z njimi se lahko okužimo, če smo v pogostem stiku z zemljo, na primer pri vrtnarjenju. Spočetka okužba prizadetega moti le z estetskega vidika, vendar okužba, ki se dolgo časa nezdravljena, lahko glivična okužba razširi in povzroča tudi bolečine pri hoji.

 Kaj lahko storimo?

Če bomo previdni pri stiku s površinami, ki so privlačne za leglo glivic, bomo naredili že veliko. V tuših, savnah, bazenih, garderobah ne hodimo bosi, obvezno pa je tudi temeljito brisanje mokrih nog, še posebno med prsti. Obutev mora biti zračna, udobna in predvsem ne sme biti pretesna, saj se nohti lahko poškodujejo, kar še dodatno poveča možnost okužbe, ker je prekrvavitev je v takih primerih ovirana. Glivice na naše noge lahko prinese že sposojena obutev od osebe, ki okužbo že ima. Pozorni bodite pri izbiri pedikerjev in manikerjev, saj glivice lahko dobite tudi pri njih.
Ko je okužba že prisotna, je predvsem pomembna pravilna nega in higiena. Nohte je potrebno pravilno in redno striči. Uporabljajte lastni pribor za striženje in lastne higienske pripomočke, zlasti brisače, katere je potrebno prekuhati. Nosite bombažne nogavice in redno prezračujte svojo obutev. Nujno je potrebna redna dezinfekcija čevljev, ki jih trenutno nosimo.

 Kdaj uporabljati pršilo proti glivicam?

 Na srečo so za preganjanje glivic na voljo pršila, s katerimi si lahko učinkovito pomagamo, vprašanje pa je, kdaj jih uporabljati?  Sladkornim bolnikom svetujemo, da  pršilo uporabijo vselej po obisku bazena, savne ali javnih kopališč. Uporaba pršila je priporočljiva tudi, kadar je obolelo mesto intenzivneje izpostavljeno znoju in vlagi, na primer, ko planinarimo, po obisku fitnesa, pri igranju tenisa in pri drugih športnih aktivnostih.

Skrb za noge je pri diabetikih na prvem mestu, saj lahko zaradi okvar živčevja in motenj v arterijski prekrvavitvi v nekaj letih sladkorne bolezni pride do zapletov, takoimenovane diabetične noge, zaradi katere v razvitem svetu opravijo več kot polovico amputacij na spodnjih okončinah. 

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.