Ne prezriteVsi zapisi

 
 
 
 

Vsi članki

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Na začetku nosečnosti pazite na kilograme

Rezultati študije, ene prvih, ki je povezala pridobitev telesne teže v zgodnji nosečnosti z nosečniškim diabetesom so bili pred časom že objavljeni, pa vendar je potrebno o njenih rezultatih večkrat obveščati. 
Ženske,  ki v zgodnji nosečnosti pridobijo večjo telesno težo kot je priporočljivo, imajo precej več možnosti, da se pri njih razvije nosečniški diabetes. Študija je pokazala, da prekomerna pridobitev telesne teže zlasti v prvem trimesečju poveča nosečniški diabetes za kar 50 odstotkov. Nosečnice,  ki so pridobile večino prekomerne teže v prvem in drugem trimesečju, so imele dvakrat več možnosti, da se pri njih razvije nosečniški diabetes v primerjavi z opazovanimi ženskami, ki so pridobile najmanj dodatne telesne teže. Debelost je dobro znan dejavnik za nosečniški diabetes, ki prizadene do 7 odstotkov  nosečnic v ZDA.. Strokovnjaki, ki so izvedli študijo, so zapisali, da se je v zadnjem desetletju število nosečniškega diabetesa dramatično povečalo. Ženske, ki zbolijo za nosečniškim diabetesom imajo veliko več možnosti za prezgodnji porod ali carski rez, kasneje pa obstaja možnost, da se pri njih razvije diabetes tipa 2. Pri dojenčkih, ki se rodijo ženskam z gestacijskim diabetesom obstaja večja možnost, za pojav debelosti in diabetesa v otroštvu.

Kdaj je tveganje največje?

V triletni študiji so strokovnjaki spremljali nosečnost pri 1.145 ženskah iz Kalifornije. Ugotavljali so, če se ni nemara pojavil nosečniški diabetes, ki se  običajno pojavlja med 24 in 28 tednom nosečnosti in merili pridobivanje telesne teže. v prvem trimesečju in tudi kasneje. Izmerjeno telesno težo so primerjali s priporočeno telesno težo, pri čemer velja, da naj bi bila v prvem trimesečju nosečnosti pridobljena telesna teža med 0,5 in 1,8 kg, ne glede na telesno težo pred nosečnostjo. Tiste z normalno telesno težo  naj bi e do konca nosečnosti pridobile med 11,3 kg in 16 kg, medtem ko lahko ženske s prekomerno telesno težo pridobijo le med 6,8 kg do  11,3 kilograma. Izrazito debele ženske se lahko zredijo največ od  5 do  9 kilogramov. Študija je pokazala, da ima razen tistih,, ki so v nosečnosti pridobile najmanj telesne teže kar 74  odstotkov nosečnic večjo možnost, da zbolijo za nosečniškim diabetesom. Tveganje za nosečniški diabetes je povečano pri ženskah temne polti, latino Američankah in Azijkah.

Med nasveti za zdravo pridobivanje telesne teže nosečnic je na prvem mestu uživanje majhnih obrokov in zdravih  prigrizkov med obroki. To pomaga tudi pri nosečniški slabosti. Sledi omejitev sladkarij in sladkih pijač. Na tretjem mestu je zmanjšanje količine maščob.  Nosečnica naj uvede vsaj 30 minut vadbe na dan, tiste, ki so že aktivne, pa naj nadaljujejo, le intenzivnost naj zmanjšajo za 15 odstotkov. Športno neaktivne, bi se morale pogovoriti z zdravnikom o programih, ki so na voljo.

SAMO ČAS

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.